Artan petrol fiyatlarının en cok etkilediği sektorlerden biri kuşkusuz havacılık. Son olarak Turk Hava Yolları’nın (THY) acıkladığı bilancosunda goruldu ki, giderler icerisinde akaryakıtın payı yuzde 28’den yuzde 35’e cıkmış. Tuketimde artış yuzde 23’de kalırken, akaryakıt gideri yuzde 64’luk artışla 2.3milyar dolar olmuş. Bir başka deyişle, THY tuketim artışı dışında yaklaşık 600milyon dolarlık bir ek maliyet odemiş. Bu durum, sadece THY icin gecerli değil. İc hatlardaki pazar payı yuzde 24’e cıkan Pegasus Havayolları’nın Yonetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı da, akaryakıtın
yuzde 35 ile gider kalemleri icerisindeki en yuksek paya sahip olduğunu soyluyor. Sabancı, “2011 yılında artan akaryakıt giderlerimiz butcelediğimizden 90 milyon Euro fazla gercekleşti” diyor. Atlasjet Yonetim Kurulu Başkanı Murat Ersoy da, akaryakıt maliyetlerinin gecen sene kendilerine 25milyon dolar gibi bir ek yuk getirdiğini belirtiyor. 3 havayolunun 2011’de odediği ek akaryakıt maliyeti toplamda 740 milyon doları buluyor.

LOUIS VUITTON KULLANAN BİLE EKONOMİYE DUŞEBİLİR
Sabancı, akaryakıt fiyatlarıyla birlikte artan bilet fiyatlarının yolcu sayısına nasıl yansıdığına ilişkin de şu orneği veriyor: “3 tip yolcu vardır, birincisi business ucar, gercek Louis Vuitton kullanır. Bu kategori ya kendi sınıfında ucmaya devam eder ya da ekonomi sınıfına duşer. Ekonomi sınıfındaki de ya kendi sınıfında ucar ya da duşuk maliyetli sınıfa duşer. Sonucta bizimgibi operasyonel verimlilik sağlayan, bilet fiyatını minimumda tutan kazanır, cunku bir kere ucağa binen bir daha karayoluna zor doner.” Bu yaz nasıl bir akaryakıt maliyeti artışı beklediklerine dair ise Murat Ersoy, gecen yaza gore akaryakıt kaynaklı yuzde 10’luk bir maliyet artışı ongorduklerini anlatarak cevap veriyor. Ersoy, “Butce yaparken fiyatı petrol fiyatını 109 dolara hedge ettik, yani ustu bizi etkilemez” diyor.

‘Maliyeti petrolden cok dovizdeki artışlar etkiliyor’
Atlasjet Yonetim Kurulu Başkanı Murat Ersoy, ağırlıklı olarak kısa mesafeli ucuşlar gercekleştirdikleri icin yakıtın giderler icerisindeki payının yuzde 50’lere vardığını, diğer şirketlerde bu oranın yuzde 30-35’lerde kaldığını kaydediyor. Ersoy, maliyeti etkileyen etkenlerden birisi akaryakıtsa diğerinin de doviz kurları olduğunu belirterek, “Akaryakıt fiyatlarını bire bir yansıtmayabilirsiniz, cunku bilet fiyatları pazar şartlarına gore belirlenir. Ama gider kalemlerinin hepsi doviz uzerinden olduğu icin dovizdeki en ufak artış butun rakamlarınızı doğrudan etkiliyor” diye konuşuyor.

‘Tur atamam yakıt ne kadar haberiniz varmı?’
Şanlıurfa seferlerini başlatan Pegasus’un duzenlediği gezinin donuşunde ucakta Ali Sabancı ile sohbet etme imkÂnı bulduk. Ucak inişe gecerse yerlerimize gecmek zorunda kalacağımız icin şakayla karışık “Sorular bitmezse bir tur daha atar mıyız?” deyince Sabancı “Atamayız tabii ki, akaryakıt ne kadar oldu haberiniz var mı?” diye yanıt verdi.

Kaynak