Turk savunma sanayisi tarafından son donemde geliştirilen milli teknoloji urunler, NATO tatbikatından başarıyla gecti.

NATO'nun Muttefik Donuşum Komutanlığı onculuğunde, Polonya’nın Bydgoszcz kentindeki Ortak Kuvvet Eğitim Merkezi'nde gecen ay CWIX 2019 tatbikatı gercekleştirildi. Tatbikatta, komuta ve kontrol kabiliyetleri ile bilgi teknolojisi hizmetleri arasındaki birlikte calışabilirlik test edildi.

Tatbikatta, HAVELSAN ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığınca geliştirilen yeni nesil savaş yonetim sistemi Advent acısından onemli bir gelişme yaşandı. Advent Taktik Data Link Modulu'nun (DLP) NATO ulkelerinin taktik data link sistemleriyle tam uyumluluk icinde calıştığı ortaya koyuldu.

Advent Taktik Data Link Modulu; Finlandiya, İspanya, Almanya, Cekya, İtalya, Danimarka, ABD ve NATO'ya ozel sistemlerle yapılan testlerde, Link 11, Link 16 ve Link 22 ağları uzerinden, NATO uyesi ulkelerin askeri alandaki standartlarını belirleyen butun işlevleri ve taktik veri alışverişini başarıyla gercekleştirdi. NATO ACCS, NATO IOTA ve Cloud 22 referans sistemleri ile yuzde 100 uyumlu calışabildiği de gosterildi.

Bu gelişmeler doğrultusunda, FMN Spiral 2 seviyesinde Turkiye'nin taktik data link kabiliyetinin sertifikasyonu sağlandı.

Tatbikatta ayrıca HAVELSAN urunleri Harbiye Komuta Kontrol Bilgi Sistemi, KBRN Bilgi Sistemi, Kaşif Coğrafi Bilgi Sistemi ve dost birlik takip sistemleri de diğer ulke sistemleri ile NATO standartlarına uygun olarak yapılan veri değişim testlerinden başarıyla gecti.

Dunyanın onde gelen sistemlerinden

Advent Savaş Yonetim Sistemi'nin ilk resmi surumu bu yıl yayımlandı ve hizmete girdi.

Turk muhendislerce yaklaşık 6 milyon satır kod yazılması sonucu ortaya cıkan Advent, dunyanın onde gelen gelişmiş savaş yonetim sistemlerinden biri olarak gosteriliyor.

Advent'in, halen inşası devam eden ve gelecekte inşa edilecek tum savaş gemilerinde, yurt dışında inşasını ustlenilecek deniz platformlarında kullanılması hedefleniyor.

Sistem, deniz savaş sistemlerinin merkezindeki bileşen olacak, komuta heyetinin komuta ve kontrol gereksinimlerini karşılayacak. Bu kapsamda durumsal farkındalığın sağlanmasına, tehdit değerlendirmesi ve onceliklendirilmesine, angajman planlamalarının yapılmasına ve bunların icrasına yonelik faaliyetlerin gercekleştirilmesine destek sağlanacak.

AA