Bilim insanları, Kuantum Dolanıklığın (İki benzer parcacığın birbiri ile eş zamanlılığa sahip olma durumu) cekilen ilk fotoğrafını yayınladı.

Bilim insanları, bir ya da iki ‘dolanmış’ parcacığın uzakta olsalar bile quantum durumları sayesinde bağlı olmaları durumu olan Kuantum Dolanıklığını ilk kez fotoğrafladı ve bunu kamuoyu ile paylaştı. Glasgow Universitesindeki fizikciler, goruntuledikleri fotoğrafı Scientific Advances dergisinde yayınladılar.

Bilim dunyasında cığır acıcı niteliğe sahip fotoğrafta, fiziksel durumları kısa bir sure icin eş olan iki karma fotonun Bell dolaşıklığı adı verilen guclu bir kuantum dolaşıklığı turunde olduğu gozlemleniyor.

Fotoğrafı oluşturmak icin bilim insanları, ultraviyole lazeri ile bir beta baryum borat (BBO) kristalini birleştirdiler, bu da ortaya kuantum bağlantılı fotonları cıkardı. Ardından bu dolaşık fotonlar akışı, daha sonra bir ışın ayırıcı ile birbirlerinden ayrıldı ve ilk foton, diğer fotonların fazını değiştiren nesneler yoluyla gonderildi.

İki dolaşık ‘ikiz’ fotonun fotoğrafını cekebilmek icin ultra hassas bir kamera kullanıldı ve bu da kuantum dolaşıklığın goruntulenebilmesini sağladı. Bilim insanları, bu oncu fotoğrafın “yepyeni bir kuantum goruntuleme tekniği” sınıfına yol acacağını soyluyor.

webtekno