Neil Armstrong icin kucuk ancak insanlık icin son derece buyuk bir adım olan Ay gorevi, bundan 50 yıl once gercekleşmişti. Bu gorevi anma konusunda bircok etkinlik duzenlense de Ben Feist, tum goruntuleri bir sitede toplayarak bu zamana kadarki en kapsamlı Apollo 11 'belgeselini' meraklılarına sundu.

Bugun, 16 Temmuz 2019'dan 50 yıl once, insanlık ilk defa Dunya'nın uydusu Ay'a ayak bastı. Ozellikle ABD'de Apollo temalı kutlamalar devam ederken en buyuk anma etkinliklerinden birinin cevrimici olarak gercekleşeceği bilgisi elimize ulaştı.

Ben Feist'in kurduğu site, Apollo 11 gorevini gercek zamanlı olarak tekrardan canlandırıyor. Fırlatmadan 20 saat once başlayan kayıt, Ay'a cıkışı her anıyla merak edenlerin erişimine sunuyor.

Sitede karşınıza iki adet secenek cıkıyor. 'start at the beginning' seceneğini sectiğiniz zaman kayıtlar, kalkışa bir dakika oncesinden başlıyor. Diğer secenek olan 'in progress' seceneğini sectiğinizdeyse 50 yıl once bugun, ucuş hangi safhada kaldıysa oradan izlemeye devam ediyorsunuz.

Sitede bulunan iceriklerse şu şekilde:

• Tum gorevin kontrol goruntuleri
• Tum TV yayınları ve murettebat goruntuleri
• 2.000 fotoğraf
• 11.000 saatlik gorev kontrol ses kaydı
• 240 saatlik uzay gemisi-NASA goruşmesi
• Gorev oncesi roportaj
• Astromateryal numunelerinin verileri

Arşivci Stephen Slater'ın yardımlarıyla duzenlenen veriler, bu zamana kadar tarihi inişe dair halka sunulan en buyuk tarihi film olarak değerlendiriliyor. Sitenin kurucusu Ben Feist, "Tum gorevi bu şekilde izlemek gercekten bir ceşit odul niteliğindeydi. Ekibin ve kontrolorlerin kişiliklerine kadar oğrenebiliyorsunuz. Sanki her şey şu anda gercekleşiyormuş gibi hissediyorsunuz" ifadelerini kullandı.

NASA'nın gorevinin her saniyesine ulaşabileceğiniz siteye bağlantıya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

webtekno