Google'ın Android konusunda PC devini tehdit ettiği doğru mu? İşte şok iddia!

Google uretim cozum ortaklarının başka işletim sistemlerini denemesinden rahatsız olmuşa benziyor. Acer'ın yeni cihazında kullanılması beklenen Aliyun isimli işletim sistemini geliştiren Cinli Alibaba grubunun verdiği bilgiye gore Google, Acer'a nazik bir dille cep telefonlarında Android dışı bir işletim sistemi kullanılması halinde "Android ve diğer teknoloji lisansları alanındaki işbirliklerini bitireceklerini" bildirdi. Bu mesajın ardından Acer yeni cihazı CloudMobile A800'un piyasaya cıkışını ertelemek zorunda kaldı.

Konuyla ilgili bir bildiri yayımlayan Google, Android'le "uyumsuz" OS surumlerinin "ekosisteme zarar verdiğini" ve bu konuda Open Handset Alliance (OHA) uyelerinin de hemfikir olduğunu belirtti: "Geliştiricilerin, ureticilerin ve tuketicilerin tutarlı hizmet alması adına, 'uyumluluk' Android ekosistemi icinde en hayati konulardan biridir. Aliyun gibi Android'le bağdaşmayan surumler, bu ekosisteme zarar vermektedir. Tek ve tutarlı bir Android platformu altında toplanan tum OHA uyeleri, uyumsuz Android cihazlarla iş yapmama konusunda hemfikirdir."

Google'ın bu sert tavrına cevap veren Alibaba, Android'den "farklı" olduklarını belirtti: "Aliyun OS, Android ekosistemine dahil değildir. Dolayısıyla, Android'le uyumlu olmak zorunda da değildir. 'Acıklık' konusunda bu denli ahkam kesen bir şirketin, kapalı bir ekosistemi kabullenmesi ise oldukca ironik."

Peki şimdi ne olacak?
Eğer Alibaba'nın verdiği bilgi doğru ve eksiksiz ise Google şu anda Microsoft'un 90'lı yıllarda kullandığı ve (buyuk ihtimalle) başını derde sokan taktiklere başvuruyor. Ayrıca eğer haber doğruysa Google yakında Windows Phone cihazları icin de aynı yontemi kullanacak demektir.

Konu hakkında Acer biraz daha tarafsız bir acıklama yaptı ve Google'ın Aliyun konusunda "endişe duyduğunu" dile getirdi: "Acer Google ile iletişimde kalacak ve şirket hala yeni akıllı telefonu piyasaya surmek istiyor."

Google doğal olarak konu hakkında acıklama yapmadı ama Alibaba'nın acıklamasının doğru olması durumunda bu konu daha da buyuyebilir, ozellikle şirket başka ureticileri de aynı şekilde tehdit ederse. Boyle bir durumda da pek cok ulkede tekel kanunları acısından sorun yaşamaları mumkun.

Kaynak