Uzay mekiği 'Discovery' ile uzaya giden ilk anne astronot Anna Lee Fisher, Mars yolculuğu icin aşılması gereken teknik sorunların yanında maliyetin de onemli olduğunu belirterek, "Mars yolculuğu icin butun dunya ekonomilerinin destek vermesi gerekebilir. Cok buyuk bir mali guce ihtiyac var" dedi.
Uzay Kampı Turkiye'nin konuğu olarak İzmir'e gelen, uzay mekiği Discovery ile 1984 yılında uzaya giden ilk anne astronot Anna Lee Fisher, ilk Mars yolculuğunun 2020'li yıllarda gercekleşebileceğini, ancak bunun icin onlerinde aşılması gereken pek cok teknik ve ekonomik sorun olduğunu soyledi. 30 Yıl suren uzay mekiği programına son verdikten sonra, NASA'nın alt yorungeden cıkarak daha ust yorungelere gitmek icin proje uzerinde calışmaya başladığını dile getiren Fisher şoyle konuştu:
"Uzay mekikleri, alt yorungeye cıkıp orada kalacak şekilde yapılmış araclar. Ancak artık Mars'a ya da daha uzak uzay gorevlerine cıkmak gerekiyor. NASA bu butun enerjisini bu konu uzerinde yoğunlaştırdı ve mevcut programı sonlandırarak daha teknolojik araclar geliştirme yoluna gitti. Şu an Orion Projesi uzerinde calışmaya başladık. Orion Projesi, bir astroide, başka bir gezegene ya da Ay'a gidebilecek cok amaclı bir uzay aracının geliştirilmesini kapsıyor."
NASA'nın alt yorunge ucuşlarını ve Uluslararası Uzay İstasyonu'na astronot ve kargoları taşıma işini ozel şirketlere bırakacağını ifade eden Fisher, "Boeing, Blue Origin, Sierra Nevada ve Space X firmaları uzaya cıkma konusunda calışmalar yapıyor. 2015 ya da 2016 yılında bu calışmaların sonuclanmış olacağını duşunuyorum" diye konuştu. İnsanoğlunun 2020'li yıllarda Mars'a yolculuğu gercekleştirmesini umit ettiğini anlatan Fisher sozlerini şoyle surdurdu:
"Cozmemiz gereken bazı teknik sorunlar var. Mars'a makul bir surede goturecek bir aracın yapımına, kemiklerin uzun uzay yolculuklarına dayanma sorunu, uzaydaki radyasyonla karşı karşıya kalınacak sorunlar. Bunları cozdukten sonra geriye teknik anlamda bir şey kalmıyor. Ancak en onemli sorun ekonomi. Cunku uzay calışmaları ekonomiye dayanıyor. Bu sadece bizim ekonomimize değil, tum dunya ekonomisine dayanıyor. Belki de Mars'a gidebilmek icin butun ulkelerin projeye ekonomik anlamda katılması gerekecek."
Uzaya cıkmanın cocukluk hayali olduğunu, NASA'nın sivil astronot alması ile bu hayalini gercekleştirdiğini, kendisi gibi bir astronot ile evlilik yaptığını ve uzaya cıkan ilk anne astronot olduğunu ifade eden Fisher şunları soyledi:
"Uzaya cıktığımda kızım henuz 14 aylıktı. Gitme kararını vermek cok zor ve riskliydi. Ancak bu kararı verdim. Gittim. Cok zor iki hafta gecirdim. Sonucta başarılı bir gorev yapıp geri dondum. Uzaya cıkmak icin Discovery'e bindiğimizde buyuk kızım eski kocamın kucağındaydı. Motorlar calıştırıldığında kızım 'aaaa anne' diye ağlamış. Bu anılarımın en başında gelir. İkinci kızım doğduktan sonra uzaya cıkmaktan vazgectim. Yerde ceşitli gorevler ustlendim. Uluslararası uzay istasyonunun doğuşunda ve geliştirilmesinde rol aldım. Bu aynı bir bebeğin doğup buyumesi gibi. Bugunlerde Ruslar uzaya cıkma işini ticarete doktu. Parası olanları turist olarak goturuyor. Eğer 20 milyon dolarım olsa hic cekinmeden verir uzaya tekrar giderdim."
Kaynak