İngiliz bilim insanlarına gore, zengin ulkelerin tuketim alışkanlığı boyle devam eder ve kuresel nufus artış hızında azalma yaşanmazsa, ekonomik ve cevresel krizler kacınılmaz hale gelecek.

İngiltere Kraliyet Akademisi'nce yayımlanan rapora gore, ekonomik ve cevresel felaketlerin bertaraf edilebilmesi icin, dunya nufus artışının kısa surede durması ve zengin ulkelerdeki aşırı tuketimin hızla azalması gerekiyor.

Nobel odullu biyolog Sir John Sulston'ın yonettiği araştırma ekibi, talep eden her kadına doğum kontrol haplarının ucretsiz olarak verilmesini, eşitsizliğin onlenmesi icin de tuketim sınırlaması getirilmesini oneriyor.

Onumuzdeki 100 yıllık doneme ilişkin değerlendirmede, 2050 yılında 9 milyara ulaşacak dunya nufusunu oluşturan insanların uzun ve sağlıklı yaşayabilmeleri icin, nufus ile tuketim sorunlarının siyasi ve ekonomik gundemin en başına yerleştirilmesi gerektiği ısrarla vurgulandı.. Raporda, bu iki konunun siyasetciler tarafından gozardı edildiği, cevre ve kalkınma orgutlerinceyse hafife alındığı belirtildi.

HER BEŞ GUNE 1 MİLYONLUK ŞEHİR
Mevcut nufus artış hızı sabit kaldığı surece, gelişmekte olan ulkelerin, bugunden 2050'ye kadar her beş gunde bir, nufusu 1 milyonu bulan şehirler kurmak zorunda kalacağı ifade edilen raporda, "Kuresel nufus artışı onumuzdeki onyıllarda kacınılmaz olarak devam edecek. 2050 itibarıyla bugun 7 milyar olan dunya nufusuna, 2 milyar 300 milyon kişi daha eklenecek. Bu da yeni bir Cin ya da Hindistan demektir" değerlendirmesinde bulunuluyor.

İngiliz bilim insanlarının raporunda, ekonomik ve cevresel felaketlerin onlenmesi ya da bunların olumsuz etkilerinin azaltılması icin, ozellikle de gelişmiş ulkelere buyuk gorev duştuğu kaydedildi. Raporda kuresel nufusun 1 milyar 300 milyonluk kısmının, gunde 1.25 dolarla gecindiğinin altı cizilirken, gelişmiş ulkelerin karbondioksit tuketiminin hızla azalması ve genel tuketim alışkanlıklarının da değişmesi gerektiği ifade edildi.

Kaynak