Turk Silahlı Kuvvetleri'nin ilk askeri uydusu, "GOKTURK", İtalyan Telespazio S.p.A firmasına ihale edildi.
Savunma Sanayii İcra Komitesi toplantısında, Makine Kimya Endustrisi tarafından uretilen Mehmetcik-1 isimli piyade tufeğinin de, Turk askerinin yeni silahı olması karara bağlandı.
GOKTURK uydusu sayesinde, yerden 80 santim yukseklikteki cisimlerin hareketleri tespit edilebilecek. Bu sayede sınırdaki terorist unsurların her hareketi izlenebilecek.
Savunma Sanayi İcra Komitesi toplantısında, Keşif Gozetleme Uydusu (GOKTURK) projesinde Telespazio S.p.A firmasıyla, Amfibi Zırhlı Muharebe İstihkam İş Makinası projesinde ise FNSS Savunma Sistemleri A.Ş. firmasıyla sozleşme goruşmelerine başlanması kararlaştırıldı.
Milli Savunma Bakanı Vecdi Gonul, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında yapılan Savunma Sanayi İcra Komitesi toplantısının ardından gazetecilere acıklamalarda bulundu ve soruları yanıtladı.
Toplantıda alınan kararları acıklayan Gonul, değerlendirme calışmaları tamamlanan projelerde, yuklenici firmalar ile sozleşme imzalamak uzere Savunma Sanayii Musteşarlığı'nın yetkili kılındığını bildirdi.
Bu kapsamda Taktik Tekerlekli Araclar Projesi'nde, 3/4 ton komuta kontrol aracı ile personel ve yuk taşıyıcı arac tedariki icin OTOKAR A.Ş firmasıyla, 2,5 ton personel ve yuk taşıyıcı arac tedariki, 5 ve 10 ton yuk taşıyıcı arac tedariki ve mayına karşı korumalı arac tedarikleri icin ise BMC Sanayi ve Ticaret A.Ş firması ile sozleşme goruşmelerine başlanmasına karar verildiği acıklandı.
Gonul, Amfibi Zırhlı Muhabere İstihkam İş Makinesi Projesinde de FNNS Savunma Sistemleri A.Ş. firması ile sozleşme goruşmelerine başlanmasına karar verildiğini soyledi.
GOKTURK PROJESİ
Keşif Gozetleme Uydusu (GOKTURK) projesinde TELESPAZIO S.p.A firması ile sozleşme goruşmelerine başlanmasına karar verildiğini belirten Gonul, "Gokturk Projesiyle birlikte, uzun vadede Turkiye'de uretilecek tum uydulara hizmet edecek uydu montaj, entegrasyon, test merkezinin TURKSAT A.Ş'nin ihtiyaclarını da karşılayacak şekilde, Savunma Sanayi Musteşarlığı mulkiyetinde olmak uzere, TUSAŞ-TURK Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş arazisinde kurulması yonunde karar alınmıştır" dedi.
Yangın ve Yarasavunma Eğitim Simulatorleri Projesinde, Meteksan Savunma A.Ş firması ile sozleşme goruşmelerine başlanmasına karar verildiğini ifade eden Gonul, "Mesaj ve Evrak Dağıtım sistemi-2 Projesi'nde Koc Bilgi ve Savunma Teknolojileri A.Ş. firmasıyla, Cougar Helikopter Eğitim Simulatoru Projesi'nde Havelsan A.Ş. firmasıyla, Cekili Alcak İrtifa Hava Savunma Fuze Sistemi Geliştirilmesi Projesi'nde Roketsan A.Ş. firmasıyla, Modern Piyade Tufeği Projesi'nde Makine ve Kimya Endustrisi Kurumu'yla, Suratli Amfibi Gemi Projesi'nde Adik-Furtrans ortak girişimiyle sozleşme goruşmelerine başlanmasına karar verildi" diye konuştu.
Bakan Gonul, Savunma Sanayi İcra Komitesinin bu toplantısında ayrıca, Savunma Sanayi Musteşarlığı tarafından yurutulen ceşitli projeler kapsamında oluşan ihtiyacların giderilmesi maksadıyla, muhtelif sozleşme değişiklikleri yapılması ve kaynak tahsisi konularında, Musteşarlığın yetkilendirildiğini ifade etti.
Gonul, Komitenin ayrıca TSK'nın gelişen ihtiyacları cercevesinde TSK Taktik Data Link Harekat Merkezi kurulumu, G-Sınıfı Fırkateyn Modernizasyonu Projesi kapsamında uc boyutlu arama radarı ile Sahil Guvenlik botları silah ve silah sistem modernizasyonu projelerinin de Savunma Sanayi Musteşarlığı sorumluluğunda başlatılmasına karar verildiğini sozlerine ekledi.
Uydu 2012 yılında fırlatılacak
Bir gazetecinin Keşif Gozetleme Uydusu (GOKTURK) projesi kapmasında uydu fırlatma takvimiyle ilgili sorusu uzerine Gonul, uydunun 2012 yılında fırlatılmış olacağını, bu konuda calışmaların surdurulduğunu soyledi.
Bakan Gonul, Modern Piyade Tufeği Projesiyle ilgili bir başka soruyu yanıtlarken de TSK'daki silahların hepsinin değil, bir bolumunun değişeceğini, ancak sayı veremeyeceğini belirtti.
İsrail'den alınan Heron'lardan ilkinin duştuğune ilişkin haberle ilgili soru uzerine de Gonul, "Daha once İsrail'den kiraladığımız bir Heron'un omurunu tamamladığı bize bildirildi ve iade etmek uzereyken duştu. Sanırım 2 bin saat havada kalmıştı. Onun yerine bir başka isimle başka bir insansız hava aracı verildi. Şimdi duşen budur. Basına yanlış yansıyan bizim yeni aldığımız henuz yer testleri tamamlanmamış olan Heron'un duştuğu şeklindedir. Ben bugun bunu duzelttim" dedi.
Kaynak