'DNA Yarışması'na katılan Turk oğrenci Korhan Ozgun, makalesiyle dunya ikincisi oldu.
Ozgun'un, 'Bin euronun altında bir fiyata tum DNA'nızın sekanslanmasını ister miydiniz?' sorusuna karşılık yazdığı makale, dunyanın en unlu genetikcilerinin beğenisini kazandı.
Amerikan ve Avrupa Genetik Topluluklarının uluslararası duzeyde duzenlediği 'DNA Yarışması'na katılan Turk oğrenci Korhan Ozgun 'genetik' uzerine yazdığı makalesiyle dunya ikincisi oldu.
TED İstanbul Koleji Lise 3. sınıf oğrencisi Korhan Ozgun'un yarışmada sorulan 'Bin euronun altında bir fiyata tum DNA'nızın sekanslanmasını ister miydiniz?' sorusuna karşılık yazdığı makale, dunyanın en unlu genetikcilerinin bulunduğu juride buyuk etki yarattı.
Bilkent Universitesi Molekuler Biyoloji ve Genetik Bolum Başkanı Prof. Dr. Tayfun Ozcelik; James D. Watson ve Francis Crick'in 28 Şubat 1953'te DNA'nın ikili sarmal yapısını keşfederek Nobel tıp odulune layık gorulduğunu ve keşfin makalesinin 25 Nisan tarihli Nature dergisinde yayımlandığını belirterek bu nedenle 2003 yılından bu yana haftanın dunya genelinde DNA Day olarak isimlendirildiğini acıkladı.
Amerika ve Avrupa Genetik Toplulukları'nın 2008'den itibaren lise oğrencileri arasında duzenlediği 'DNA Yarışması'nın sonuclarını da 25 Nisan'da acıkladığını bildiren Ozcelik, bu yılki yarışmada Turk oğrenci Korhan Ozgun'un dunya ikinciliğine layık gorulduğunu aktardı.
Binlerce oğrencinin katıldığı yarışmada oğrencilere 'epigenetikle ilgili duşunceleriniz nedir?' ve 'bin euronun altında bir fiyata tum DNA'nızın sekanslanmasını ister miydiniz?' sorularına karşılık makale yazmalarının istendiğini anlatan Ozcelik, şunları soyledi:
"Avrupa liselerinden 14-18 yaş gurubu binlerce oğrencinin katıldığı yarışmaya Turkiye'den de 20 kişi katıldı. Korhan Ozgun, yarışmanın dunya ikinciliğine secildi. Avrupa'nın en zeki oğrencilerinin katıldığı bir yarışma bu. Ozgun'un başarısı cok onemli. Gelecekte genetikle ilgili bir bolumu secerse dunyanın en iyi universiteleri yalnız bu dereceyi elde ettiği icin bu Turk oğrencinin peşinde olacaktır.''
Ozcelik, Ozgun'un odulunu Haziran'da Almanya'da Avrupa Genetik Topluluğu'nun acılış toreninde 2 bin kişinin onunde alacağını belirtti.
Korhan Ozgun ise yaptığı acıklamada genetiğe ilgi duyduğunu belirterek, ''Kanada'da eğitim almak istiyorum. Calışmak istediğim alanlar arasında genetik de olacak. İleride HIV virusu ve kanser icin aşı geliştirmek istiyorum'' dedi.
Korhan Ozgun'un makalesinde, DNA dizisinin yapılması halinde karşılaşabileceği olumsuzlukları sıraladı. Genetik haritanın yanlış okunmasıyla ve risk faktorlerini onceden bilmesiyle surekli tedirginlik yaşayabileceğine işaret eden Ozgun, ''Omrum kısaysa bunu bilmek isterdim. Olmeden once yapmak istediğim cok uzun bir liste var'' ifadelerini kullandı.
Kaynak