LCD monitor kullanıyorsanız, piksellerle aranız bozuk olabilir. Bazen ekranın bir tarafında yanmayan bir nokta gorursunuz. Gozunuze battıkca batar, bir şeyler yapmak istersiniz.
Size birkac basit adımla bu calışmayan pikselleri tekrar calışabilir duruma dondurebileceğinizi soylesek?
Aslında calışmayan piksellerin coğu “olu pikseller” olarak nitelendirilir. Ancak olmenin dışında, birkac farklı durum daha vardır. Sıkışmış pikseller ve yanmış pikseller gibi.

CD monitorlerdeki pikseller icerisinde RGB (kırmızı-yeşil-mavi) renkler bulunur. Bu renkler birbirine karıştırılarak diğer renkler elde edilir. Bu renklerin hepsi kullanımdaysa o pikseldeki goruntu beyaz, kullanımda değilse siyahtır. Yan pikseller olarak adlandırılan bu renklerde de problemler oluşabilir.
Mesela bu 3 renk pikselinden sadece 1 veya 2 tanesi calışıyorsa, o piksel son derece kırmızı, yeşil, sarı, acık mavi veya mor gorunebilir. Şayet butun bu yan piksellerin hepsinde birden bir problem varsa, goruntu aşırı derecede parlak bir beyaza burunur. Bu hususta, LCD monitor secerken de dikkatli olmanız gerekiyor.

ISO 13406-2 sertifikası olan A sınıfı monitorlerde hicbir bozuk piksel bulundurma luksu mevcut değilken, dorduncu sınıf bir LCD monitorde 50’ye kadar bozuk piksel cıkabilir.
LCD kullanıcısı iseniz veya yakın zamanda bir LCD monitor sahibi olacaksanız bu yazıyı okumanızda fayda var.






+27 Mayıs 2009 Carşamba, 11:49
VeTeknoloji
__________________