Oyuncuların merakla beklediği sorunun cevabını Shiftdelete.net editorleri araştırdı. Windows 7'nin oyun performansına bir goz gezdirin.

Shiftdelete.net editorleri Windows 7'nin oyun performansını yakından incelediler ve test sonuclarına gore beklenen yeni işletim sistemini değerlendirdiler. İşte haberin detayları.

Vista bize cok şey vaat etmişti. Ancak bu vaatlerin daha sonra nasıl hayal kırıklıklarına donuştuğune hepimiz şahit olduk. Surucu yapısını tamamen değiştiren Vista sorunsuz calıştığını sandığı anlarda bile pek bir işe yaramayarak kullanıcılarını bir paradoksun icine duşuruyordu. Suruculerin Vista’ya uyum sağlayabilmeleri neredeyse bir yıldan fazla surmuştu.
Ozellikle 3B grafik suruculerinde karşılaşılan sorunların kaynağı yeni WDDM 1.0 surucu modeliydi. Bu model, XP’deki ile karşılaştırıldığında gercekten cok radikal bir değişiklikti. Sorunsuz calışma ve fazladan performans elde etmek icin geliştirilen bu yeni model ne yazık ki uzun bir sure amacının tam tersinin olmasına yol actı. Vista’nın ilk gunlerinde, ozellikle NVIDIA’nın sunduğu suruculer işletim sisteminin cokmesine ve performans duşuşu yaşanmasına neden oluyordu.
Zaman icinde yapılan Windows guncellemeleri ve haddinden fazla sayıda cıkan suruculer ile gecen sıkıntılı bir surecten sonra Vista artık neredeyse sorunsuz calışan bir işletim sistemi haline geldi. Ancak “İnsanın adı cıkacağına canı cıksın” sozunun doğruluğunu kanıtlarcasına, ne yapılırsa yapılsın, kullanıcıların Vista’ya karşı olan onyargıları bir turlu kırılamadı. Vista tarihe “kotu, abartılmış, uyumsuz ve yavaş” bir işletim sistemi olarak gecmekten artık kurtulamaz.
Bu durumun farkında olan Microsoft, Vista’ın uzerinden cok fazla zaman gecmeden Windows 7’yi duyurdu. Windows 7 icin anti-Vista tabiri kullanıldığına şahit olmuş olabilirsiniz. Tam olarak bu tabire katılmak mumkun değil cunku Windows 7, Vista kadar radikal değişiklikler barındırmıyor. Windows 7’deki WDDM 1.1 goruntu suruculeri konusunda sadece ufak değişiklikler sunuyor. Bu yuzden ne ATI’nin ne de NVIDIA’nın yeni işletim sistemine gecerken zorluk yaşayacağını sanmıyoruz.

Bunun bir ispatı da iki firmanın da daha Windows 7 piyasaya surulmeden bu işletim sistemi icin surucu yayınlamış olmaları. Şimdi ise akıllardaki soru şu: “Oyuncular Vista yerine Windows 7’yi tercih edecek mi?”
Nasıl test ettik?
Windows 7’nin RC (Release Candidate) surumu cıkmış olmasına rağmen halen geliştirme calışmalarının surduğunu belirtmek gerek. Yani ne RC surumu ne de daha onceki beta surumleri gercek surum ile aynı performansı vermeyebilir. Biz testte RC’den once cıkmış surumlerden biri olan “build 7000 beta”yı kullandık. Bunun sebebi kullandığımız suruculerin bu surumden sonra RC’den once cıkmış olması. Suruculerin bu surumle daha uyumlu olacağını duşunerek boyle bir yol izledik.

Test sonuclarına gecmeden once aklınızdan cıkarmamanız gereken bir iki nokta bulunuyor. Birincisi, halen geliştirilmekte olan bir işletim sistemi ile birlikte halen geliştirilmekte olan suruculer kullandığımızı unutmayın. Windows 7 piyasaya surulduğunde şimdi elde ettiğimiz sonuclardan farklı sonuclar ortaya cıkabilir. İkincisi ise, bu yaptığımız testte amac ekran kartlarının karşılaştırması değil, sadece iki işletim sistemi arasındaki olası farkları belirleyebilmekti.

Testlerde ATI ve NVIDIA’dan ikişer kart kullandık. Ust seviye olarak GeForce GTX 285 ve Radeon HD 4870 X2, orta seviye icinse GeForce 9800 GTX+ ve Radeon HD 4850’yi tercih ettik. Surucu olarak da NVIDIA’dan 181.71, ATI’den de Catalyst 9.3 kullanıldı.

Haber7