Bilgisayarınızın guvende olduğuna emin misiniz? Bilişim uzmanları yeni tehlikelere dikkat cekiyor.
Bilgisayarsız bir dunya duşunmek artık neredeyse imkansızlaştı. Ozellikle buyuk şehirlerde su ve elektrik hizmeti, acil servisler, ulaşım sistemleri, telekomunikasyon ya da supermarketlerdeki alış veriş gibi bircok hizmetin verilmesinde bilgisayarlara ve internete ihtiyac var. Bu sistemlerin cokmesi, insanlar ve ekonomiye buyuk zararlar verebilir.
4-6 Eylul tarihlerinde Bonn’ da toplanan bilim, ekonomi ve guvenlik uzmanları artık gunluk yaşamımızın onemli parcası olan bilgisayar ağlarının guvenliği, ya da “siber guvenlik” ve internetten gelebilecek tehlikeler konusunu tartışıyorlar.
Siber alandan gelebilecek tehlikelerle hepimiz karşılaşmışızdır: Bilgisayarımıza giren virusler ya da truva atları bilgisayarımızı bozabilir ya da hakkınızda bircok bilgiye ulaşabilir. Fraunhofer Enstitusu'nden Bernhard Kleß, son zamanlarda ozellikle botnet'lerin buyuk bir tehlike oluşturduğunu belirtiyor. Korsanların herhangi bir sunucuya belli programlar yukleyerek, bunu o ağda bulunan ve guvenliği daha duşuk diğer bilgisayarlara aktardığını ve burada coğalttığını soyluyor. Daha sonra diğer bilgisayarların denetimini ele geciren korsanın eline kontrol edebileceği ya da daha fazla bilgisayarı ele gecirmek icin kullanabileceği bir bilgisayar ağı gecmiş oluyor.
Botnet tehlikesi heryerde
Hali hazırda milyonlarca bilgisayara bulaşmış olan bu botnetler, milyarlık bir pazarın parcası. Bernhard Kleß' e gore, siber suc artık uyuşturucu pazarından bile daha kÂrlı. Ve bu tehlike buyuk kucuk tum firmalar icin olduğu kadar evde kullanılan bilgisayarlar icin de gecerli.
Siber suc, firmaların sistemlerini cokertmek ile tehdit etmekten, korsan urun kopyalamaya kadar gidebiliyor. Gunluk hayatta herkesin karşılaştığı durum ise, emaillerinizi acınca karşınıza cıkan spamler. Bernhard Kleß spam emaili atan kişilerin satılan urun başına bir komisyon aldıklarını ve bu sayede hisse alım satımlarını bile etkileyebileceklerini belirtiyor. Kleß, bu tur organizasyonların ciddi bir gelir kaynağı haline geldiğini gozlemlediğini belirtiyor.
Peki siber guvenliği sağlamak neden bu kadar zor? Bunun başlıca sebebi, sunucuların coğunlukla siber guvenlik mekanizmalarının zayıf olduğu ulkelerde olması. Ayrıca hangi bilgisayarın botnet yaptığını anlamak da cok guc. Korsanların peşine duşen yetkililer coğu zaman sucsuz ve bilgisayarının başkaları tarafından kullanıldığını fark etmeyen insanlarla karşılaşıyorlar.
İran'ı vuran virus: Stuxnet
Siber saldırılar dunyanın en guvenli denebilecek ağlarını dahi cokertecek guce sahip. Federal Guvenlik Araştırmaları Akademisi'nden Roman Grunwald bundan iki sene once Stuxnet adlı virusun İran nukleer santral santrifujlerine nasıl bulaştığını hatırlatıyor. Tamamen denetlenen bir alana girmeyi başaran Stuxnet, kesinlikle gecilemeyecek bariyerleri aşabilmişti. Grunwald, Stuxnet'in kol saati gibi bir cok cihazda bulunan ciplerin kontrolunu ele gecirerek, sistemi devre dışı bırakmayı başarmasının onemli bir tehlike arz ettiğinin altını ciziyor.
Anlaşılan siber tehlike sadece internet uzerinden viruslu yazılım olarak gelmiyor. Virus bilgisayarlarda kullanılan ciplerin uretim aşamasında da yerleştirilmiş olabilir. Bu sebeple Grunwald gunluk hayatının her alanında bilgisayarları kullanan Batı toplumlarında hÂl bircok insanın bilgisayarlarının guvenliği konusunda cok bilincsiz olduğunu gozlemlediğini soyluyor ve ekliyor: "Fakat nasıl ki bir cekici kullanırken, elimize bir şey olmasın diye dikkat ediyorsak, bilgisayar kullanırken de cok dikkatli olunmalı."
Veteknoloji
__________________
Virussuz bilgisayar var mı?[BT]
Bilim ve Teknoloji0 Mesaj
●24 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Teknoloji Forumları
- Bilim ve Teknoloji
- Virussuz bilgisayar var mı?[BT]