Apple uzun goruşmelerden sonra Cinli istihbaratcılara iOS kodunu inceleme izni veriyor.

Cin gectiğimiz yıl icinde Amerika kokenli bilişim firmalarına ciddi baskı uyguladı. Windows 8 işletim sistemi, IBM sunucuları ve iPhone telefonları gibi pek cok urunun bilişim casusluğu icin kullanılan zayıf noktalara sahip olduğunu iddia eden Cin, Apple, Microsoft ve IBM gibi şirketlere zor anlar yaşatmaya devam ediyor.

Apple’ın Cin pazarındaki buyuyen payını kaybetmek istemeyen CEO Tim Cook, gectiğimiz sonbaharda Cin’i ziyaret ederek bu ithamları yerinde cozmek istemişti. Bu goruşmelerin sonucunda Apple’ın mobil işletim sistemi iOS’u yakından incelemeleri icin Cinli yetkililere izin verildi. Cook bu sayede iOS icinde casusluk icin kullanılabilecek herhangi bir yazılımsal arka kapı olmadığını ispat etmeyi, boylece Cin pazarında Apple’ın karşısına cıkarılan engelleri biraz olsun kaldırmayı umuyor.

Tabii gercekte tum bu baskılar Cin ve Amerika arasında giderek artan siyasi ve ekonomik rekabetin yansımalarından başka bir şey değil. Cin istihbaratının coğu zaten ulke icinde uretilen elektronik donanımların planlarına sahip olmamaları duşunulemez. Bir işletim sistemini acıp icine bakmak icin daha once kimseden izin istemedikleri de malum. Bu yuzden de Cook’un verdiği tavizlerin Apple’a ne kadar fayda getireceği tartışılır.

Technopat