Microsoft’un ARM uyumlu işletim sistemi, yeni Windows 10’un gelişiyle birlikte resmen tarihe gomuluyor.

Microsoft gectiğimiz gunlerde Windows 10’u resmen tanıtırken, bir donemin de kapanışını duyurmuş oldu. Şirketin ARM mimarili işlemciler icin geliştirdiği Windows RT işletim sisteminin, Windows 10’un gelişiyle rafa kalkacağı resmen ortaya cıktı.

Microsoft bu işletim sistemini 2012 yılında Surface tabletlerle birlikte piyasaya cıkarmıştı. Windows RT’nin uretilmesindeki sebep, Microsoft’un mobil pazardaki payını artırma cabasıydı. Intel’in bu pazara yonelik verimli bir işlemci geliştiremeyeceğini duşunen Microsoft, bu yuzden de o donemde hızla yayılan ARM işlemci mimarisini destekleyecek bir işletim sistemi geliştirmeye karar verdi.

Ancak Microsoft’un bu girişimi pek cok tasarım ve pazarlama hatasından dolayı guduk kaldı. Değişen pazar koşulları da işin icine girince, Windows RT’nin varlığı icin pek fazla sebep kalmadı. Bu yuzden de Microsoft bu işletim sistemini Windows 7 ve 8 gibi Windows 10 ile guncellemeyecek. Windows RT ayrı bir işletim sistemi olarak kalacak ve az sayıdaki kullanıcıya belki bir kac temel guncelleme daha gelecek. Ancak Windows RT işletim sistemli cihaz satışı ya da uzun vadeli teknik destek soz konusu olmayacak.

Microsoft’un gelecekte ARM mimarisine vereceği desteği tamamen kesmeyeceğine şuphe yok. Ancak bunu ayrı bir işletim sistemiyle yapmak yerine, tum cihazları Windows 10 catısı altında birleştirmeyi hedefliyor. ARM mimarisine yonelik calışmalar da Windows 10 başlığı altında yuruyecek ve oncelikle Windows telefonları temel alacak. Windows RT gibi tamamen ayrı bir eko-sistem yaratılması ise buyuk ihtimalle asla tekrar şirketin gundemine girmeyecek.

https://www.technopat.net/2015/01/24...ihe-karisiyor