Bilişim teknolojisi, bilginin toplanmasında, depolanmasında, işlenmesinde, lar aracılığıyla bir yerden bir yere iletilip kullanıcıların hizmetine sunulmasında kullanılan iletişim ve bilgisayarlar dÂhil butun teknolojileri kapsayan teknolojilerdir. Bilişim teknolojisi iletişim ve bilgisayar sistemleriyle bağlanabilen bilgi hizmetlerinin tamamı icin kullanılan bir kavramdır. Bilişim teknolojisinin 4 temel kategorisi bulunmaktadır:
• Yazılım
• Ekipmanlar
• Donanım
• Hizmetler
Bilişim teknolojileri reform nitelikli değişimlere neden olmaktadırlar. Bu teknolojiler, ulkelerin birinci veya ucuncu sınıf olmalarını belirleyecek kadar buyuk bir oneme sahiptirler. Bilişim teknolojileri vasıtasıyla bilgiler istenilen noktalara geleneksel yollardan milyonlarla ifade edilebilecek bir oranda daha hızlı ulaştırılabilmektedir. Bilişim toplumunun yolunun acılması ve gercekleşmesi, "icerik" (bilgi) ve ''teknoloji"nin (bilgi teknolojisi) butunleşmesiyle sağlanacaktır. Bilişim teknolojisinin altyapısı bilgisayar ve diğer iletişim araclarına dayanır ancak bu teknolojide insani unsuru yok sayılamaz. Bu teknolojiyi yarısı donanım, yarısı yazılımdan oluşan bir elmaya benzetirsek; insanı da bu elmanın oluşumunu sağlayan ozsuya benzetebiliriz. Zira donanımın da yazılımın da geliştirilmesi insanın yaratıcılığına ihtiyac duymaktadır. Bu teknolojiler esasen insan aklının yansımasından başka bir şey değildirler. Bilişim teknolojisi, yaşamımızın her alanında her turlu işimizin yapılmasında bize yardımcı olmakla beraber bizi bircok angaryadan da kurtarmaktadır. Yani bize ozumuze daha fazla zaman ayırma ve yoğunlaşma imkÂnı ermektedir. Buna imkÂn bulmuş insan zekÂsının daha neler başarabileceğini hayal etmek bile gercekten zordur. Bilişim teknolojisi diğer butun disiplinler ile ilgidir ve bunun neticesi olarak cok farklı bicimlerde uygulanarak bize sınırsız bir etki ve gelişme olanağı sunuyor. Bilişim teknolojileri, bilişim toplumunun hammaddesi olan bilgiye istenildiği zaman ve mekÂnda hızlı bir şekilde ulaşılmasını sağlar. Bununla da yetinmeyip surekli olarak yeni bilgilerin uretilmesine aracılık ederler. Bu teknolojilerle birlikte toplum yeniden şekillendirilmektedir. Tarım toplumunda donuşumun motoru saban, sanayi toplumunda buhar makinesi, bilişim toplumunda ise bilgisayardır. Bilgi akış hızının artması beraberinde, bilim, teknoloji ve uretim ucgenin cevrimim hızlandırmaktadır. Bilişim teknolojileri yeni ekonomik yapının dinamiğini oluşturmaktadır.
Bilişim teknolojileri ekonomik yapı uzerindeki buyuk bir donuşum başlatmıştır. Oncelikle, ekonomik faaliyetlerin kureselleşmesine olanak tanımışlardır. Bu teknolojilere yapılacak yatırımlar ulusal olcekli ekonomilerin buyume oranlarını ve diğer butun sektorlerini etkiler. Firmaların ic verimlilik oranlarını yukarı trende sokarken, dış cevreleriyle de ilişkilerinde yeni mekanizmalar icine girmelerine neden olmaktadırlar. Boylece ic ve dış surec ayrımları ortadan kalkmaya yuz tutmaktadır. Firmalar, bilişim teknolojileriyle sağladıkları esneklikle maliyetlerini duşurmekte ve kuresel olcekli rekabetlere girişebilmektedirler. Etkilerine baktığımızda iletişim, bilişim ve genel yayıncılık alanlarında meydana getirdiği "yakınsama" dır. Yakınsama, kişisel bilgisayarın, iletişimin ve televizyonun erişilebilir bir kullanıcı tecrubesinde birleştirilmesidir. Internet uzerinden TV-radyo yayını, TV birimlerine getirilen Internet servisleri, gezgin telefonlar, elektronik posta gibi uygulamalar ornek olarak gosterilebilir.
Alıntıdır.
__________________
Bilişim Teknolojileri Nedir?
Bilim ve Teknoloji0 Mesaj
●27 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Teknoloji Forumları
- Bilim ve Teknoloji
- Bilişim Teknolojileri Nedir?