Kitle iletişim araclarından en onemlisi olan televizyon, şuphesiz 20. yuzyılın en buyuk icatlarından idi. Cağın gelişmesine buyuk katkısı olmuştur, yararlarını gozden kacırmamak gerekir. Fakat bizden alıp goturduklerini de gormezden gelemeyiz. Kacımız televizyonun hayatımıza maliyetini hesapladık? Orneğin: Gunde 2 saatimizin tv başında gectiğini varsayalım. Yani bir yılda 730 saat demektir bu. Buda 45 gun ve 45 gece eder. Ki, şu da bir gercektir; pek coğumuz gunde 2 saat ile yetinmeyiz.

Televizyonun bireylere zararlarını, kabaca, tek tek sıralayalım:

1-Televizyon karşısında buyuyen cocukların sosyalleşme, bireyselleşme ve psikososyal yonlerinin hepsi eksik ya da yetersiz kalacaktır. Duygusal ilgi, sevgi ve birlikte gecirilecek vakit yerine, cocuğun televizyon karşısında kalması cok sakıncalı bir durumdur.

2-Magazin programı adı altında bircok yayın, seviyesiz eğlence kulturunu aşılar.

3-Dort – yedi yaş arası cocuklarda tv’ nin cok fazla izlenmesi, cocuğun dil ve sosyal gelişiminde birtakım sıkıntıların oluşmasına sebep olur. Cocuk bu donemde, tv’ de gorduğu goruntuleri tamamen somut olarak yorumlar. Orneğin, bir cizgi filmde gorduğu bir sahneyi kendiside yapmaya calışabilir. Ayrıca cocukların bu donemde izleyeceği korku, gerilim ya da aşırı şiddet iceren goruntulerden aşırı derecede etkilenebilir ve bunun sonucunda cocukta uykusuzluk gibi problemler baş gosterebilir.

4-Bircok tv programı insanları gerceklerden koparır,

5-Televizyonda donen reklamlar, sadece kazanc uğruna bircok değeri ciğner.

6-Tuketim uğruna bircok yanlış, doğru gibi gosterilir.

7-Bircok tv kanalında şiddet goruntuleri artık sıradan hale geldi. Televizyon şiddete meyilli fertlerin yetişmesine vesile oluyor,

8-Televizyon kanalları coğunlukla başka kulturleri ozendirir,

9-İnsanların reyting uğruna kullanılması,

10-Tv’ de hoş gibi gozuken, fakat gercekte seks, şiddet gibi oğeleri vurgulayan davranışları on plana cıkaran cok fazla program vardır.

11-Televizyon insanları tembelleştirir. Gunde 4 saatten fazla tv izleyen cocuklar, aşırı kilolu oluyor.

12-Okumak yerine televizyondaki programlar vesilesiyle bilgilenmeye – oğrenmeye calışmak, okuma kulturunu olduruyor.

13-Tv’ ye bağlı olarak yaşamak, cok ciddi bir sorundur. Orneğin; tv’ ye cok bağlı olan insanlar aksayabilir.

14-Cok fazla tv izlemek enerji kaybına neden olur,

15-Tv’ ler ile insanlara “calışmadan koşeyi donme” zihniyeti aşılanıyor.

Televizyonun bunlara benzer daha pek cok zararlı etkisini sayabiliriz. En guzeli kendimizi cok fazla kaptırmamak ve mumkun oldukca televizyondan olumlu bir şekilde yararlanmaktır.


Alıntıdır.

__________________