Pompa 1 akışkanı , yalnız 1 duzeyden yuksek 1 duzeye cıkarmada veya enerjinin akışkana aktarılmasında kullanılan 1 aygıttır.
Artı yerdeğiştirmeli pompalar : Pistonun butun hareketinde , belirli 1 miktar sıvı mekan değiştirdiği icin boyle adlandırılmıştır.Valflar geri donuşsuzluğu sağlar ; sıvı sadece tek yonde akabilir.Artı mekan değiştirmeli pompalar, ileri geri hareketle acılırlar ; yani pistonun , silindirin ve diyaframın hareketli , sıvıyı , devamlı bi şekilde değil, kısım kısım iterek basar.
Santrifuj Pompalar : Merkezkac kuvvetle basınc oluşturma ilkesi su dolu 1 kovanın hızla cevrilmesinde acıkca gorulur. Kova kafi hızda cevrilirse , merkezkac guc , suyu kovada tutar. Yuksek hızlarda elde edilen basınc Daha da gucludur.Belirli 1 hacimdeki sıvının toplam basıncı , manometre birlikte okunabilen sabit basınc birlikte devinim hızına bağlantılı olan dinamik basınctan oluşur.Dinamik basınc, devinim eden sıvının , onune cıkan 1 cisme yaptığı basınctır.Dinamik basınc hızın karesi birlikte artar.Akan 1 sıvıda dinamik basıncın sadece 0,5 0,8 kadarı sabit basınca donuşturulebilir.
Artı mekan değiştirmeli pompanın tersine , santrufuj pompalarının basma vasfı yoktur.belirli 1 donme hızıyla en ust basınc elde edilir.Bu ceşit 1 pompanın , 1 hidrodinamik pompa olduğu soylenebilir. her sıvılarda kullanılmaya elverişlidir. Plastikten , bronzdan , titanyumdan ve tantal gibi metallere kadar butun ceşit madden yapılabilir.
Kendinden emmeli pompalar : 1 epey uygulamada pompanın kendinden emmeli olması istenir.Su duzeyinin pompa girşinin altında olduğu durumlarda , normal pompalama işleminden once , yanlızca artı mekan değiştirmeli pompalarda hava sutunu emme borusunda cekilebilir. Emme derinliği , 1 atmosfer basınca aynı yukseklikte su sutunu kadardır. Uygulamadaysa , akış yitimleri , suyun buğu basıncı ve kacaklardan dolayı su yalnız 8,5 metreden cekilebilir. Normal 1 santrifuj pompa , boşken , emme borusundaki havayı boşaltamaz ; yalnız sıvıyla doldurulduğunda , normal pompalama işlemini yapar.
Yuksek basınc pompaları : Santrifuj pompalarının oluşturduğu basınc , cark ucu hızının karesi birlikte orantılıdır. Santrifuj pompaları calıştıran elektrik motorlarından elde edilen en yuksek donme hızı , 50 Hz frekansında 2900 devir/dakikadır. Bu hızda daha yuksek basınclarda elde edilebilir.
Ne var ki basıncı sınırlayan farklı etmenlerde bulunur ; bu pompanın yapıldığı malzeme ; carkın donmesi birlikte oluşan sıvı surtunmesi yitimleri. Cark capının buyumesi birlikte , bu yitimler daha da artar.6.9 barın ustundeki basınclarda calışacak pompalar , ortak 1 mil ustune dizilmiş birden epey carktan oluşur. Bu ceşit pompalara kademeli pompalar denir. Sıvı , 1 kademeden cıkıp , 1 sonraki kademenin girişine ulaşır. Son yıllarda , roket pompalarından ve jet motorlarındaki epey kademeli komprosorlerden kazanılan deneyimle , tek 1 kademenin daha yuksek basınc verdiği , epey daha suratli calışan ticari pompalar geliştirilmiştir. 1 dişli veya kayışla calıştırılan bu pompalar , ucuz, basit ve kullanışlıdır. coğu , 30000 devir/dakika da calışıp , 140 bar basınc sağlanabilmektedir.
Oteki Turler : Santrifuj veya artıyer değiştirme sınıflarına sokulmayacak pompalarda bulunur. Bunlara misal bi şekilde su kocu gozlenebilir.Duşuk basıncta epey miktarda suyun bulunduğu yerlerde su kocuyla , az miktarda su hayli yukseğe basılabilir. Bu yotemde , hicbir dış guc gerekmez su akımının momentumundan yararlnılarak , belirli ve duzenli aralarla kapatılan 1 supapla yuksek fışkırma basıncı sağlanır.
Basınclı hava pompası , maden ocaklarından suyu , kuyulardan pertolu cıkarmaya yarayan basit 1 aygıttır. 1 ucu su duzeyinin hayli aşağısına uzanan duşey boruya , basınclı hava veya gaz basılır. Borunun dışındaki sıvı birlikte borunun icindeki gaz sıvı karışımı yoğunluğu arasındaki fark ,boru uzunluğuna daldırma miktarına ve hava kabarcıklarının bicimine bağlantılı bi şekilde , yuzeye doğru akış sağlar.
alıntıdır.
__________________
Pompa Ve Pompa Sistemleri
Bilim ve Teknoloji0 Mesaj
●32 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Teknoloji Forumları
- Bilim ve Teknoloji
- Pompa Ve Pompa Sistemleri