Mekanik arızaların en epey rastlananı, kollektorun yuvarlak olma-masıdır. Bu durum ozellikle buyuk kollektorler, icin epey onemlidir. Calışma anında kollektorde meydana gelen ısınmalar sonunda dilimlerde gevşemeler ve yuvarlaklığında bozulmalar mumkun. Bu bakımdan vakit vakit kollektor denetim edilmeli, gerektiğinde torna edilmeli ya da taşlanmalıdır.
Bazı hallerde kollektor soğukken yuvarlak olur ve ama ısınınca yuvarlaklığını kaybeder. Bu durumda kollektor ısıtılarak denetim ve torna edilmelidir.
Diğer 1 mekanik yanılgı da, dilimler arasındaki mikaların yuzeyden taşmış olmasıdır. Bu gibi hallerde fırcalar kollektor yuzeyine iyi basamayacağından şerare meydana gelir. Bunu onlemek icin mikaların bakır yuzeyden l-1,5 mm. aşağıda olması sağlanmalıdır. Bu durum da-ha epey yumuşak fırcalı makinelerde olur.
Fırcaların fırca tutucusuna bağlanışındaki 1 yanılgı ya da komur ile-fırca yuvası arasındaki boşluğun cok oluşu da şerareye nicin mumkun. Fırca birlikte yuva arasındaki boşluğun cok oluşu titreşimlere, az oluğu ise komurun ısınması sonunda sıkışmasına yol acar. Bu boşluk 0,iki 0,4. mm. dolayında olmalıdır.
Fırcaların kollektor yuzeyine belirli 1 basıncla basması gerekir. Bu basınc normal bi şekilde 150 250 gr/cm2 dolayındadır. Baskı 1 yay birlikte sağlanır, işletmede yay basıncı zamanla azalır ve şerarelere yol acar. Bunun icin arada 1 yay basıncı denetim edilerek tekrardan ayarlanmalıdır. Kollektorun duzgun donuşu sebebiyle, enduvinin dinamik balansının yapılmış olması ve yataklarının iyi durumda bulunması gerekir. Bu husus ozellikle yuksek devirli makineler icin epey onemlidir.
Fırcalar arasındaki uzaklığın denk olmaması ve kutuplarla enduvi arsındaki hava aralığının değişik olması, komutasyonun bozulmasına ve kollarda enduklenen geriliminlerin farklılığına, dolayısıyla ic devrede sirkulasyon akımlarının doğmasına nicin olur.
İyi 1 komutasyon icin fırcaların elverişli nitelikte secilmiş olması epey onemlidir. Komutasyonun zor olduğu hallerde geciş direnci yuksek olan fırcalar kullanılır. boylelikle komutasyondaki bobinde akımın yon de¬ğiştirmesi epey kolaylaşır. buna ilave olarak, fırcaların kollektor yuzeyine uyacak bicimde alıştırılmış olması gerekir.
alıntıdır.
- ReadBull.net
- Teknoloji Forumları
- Bilim ve Teknoloji
- Komutasyon