Uzay Ajansı'na ait Huygens sondasının cektiği fotoğraflarda dunya dışı yaşama ait izler bulunduğu iddia edildi
Saturn'un aylarından Titan'ın yuzeyinde bilgi toplayan Huygens'in cektiği iki ayrı fotoğraf karşılaştırıldığında, ikinci fotoğrafta sıvı olduğu tahmin edilen noktalar tespit edildi.
Diğer gezegen ya da aylarda gorulen donmuş gollerden farklı bir yapıya sahip sıvının "ciy damlası" olduğu tahmin ediliyor.
Ciy, atmosferik sınır tabakadaki hava parselinin aktuel buhar basıncının, yuzeyin sıcaklığına ait doymuş buhar basıncından daha yuksek olması sonucu, havadaki su buharının soğuk yuzey ve / veya cisim uzerinde yoğunlaşarak sıvı faza gecmesi olarak tanımlanıyor.
Daha acık bir dille ciy, geceleri havanın soğumasıyla havada bulunan su buharının yoğuşarak oluşturduğu damlacıklar olarak ifade ediliyor.
Bilim adamları Titan'daki ciyin oluşmasında Huygens'in etkisinin olduğunu duşunuyor. Ancak ne olursa olsun ciyin oluşabilmesi icin atmosferde su buharının olması gerektiğini ve bunun daha once Dunya haric hicbir yuzeyde tespit edilmediğinin de altını ciziyorlar.
Bunlara dayanarak konuşan bilim adamları cekilen fotoğrafın Titan'daki yaşamın izi olduğunu iddia ediyor.
Butun bu iddialar aşağıdaki fotoğraflar esas alınarak yapılıyor ve henuz bilimsel acıdan bir gecerliliği yok. Ancak onumuzdeki gunlerde Titan'la ilgili bilgi akışının artmasıyla olayın gun ışığına kavuşması bekleniyor.
Cassini - Huygens
Saturn ve sisteminin araştırılması amacıyla 1997 yılında fırlatılan Cassini-Huygens uzay aracı, gezegenlerin cekim gucunden yararlanarak yolculuğun hızlandırılabilmesi icin Venus (2 kez), Yer ve Jupiter yakın gecişlerini gercekleştirdikten sonra, 1 Temmuz 2004'te Saturn cevresinde yorungeye girdi.
İki ayrı uzay sondasından oluşan aractan, Huygens iniş aracı ayrılarak 14 Ocak 2005'te Saturn'un en buyuk uydusu Titan uzerine iniş yaptı.
Cassini yorunge aracı ise Saturn cevresinde değişen yorungeler izleyerek gezegen ve ceşitli uyduları ile ilgili gozlemlerine başladı.
__________________