Turkiye Bilgisayar Muhendisleri ve Programcıları Derneği Başkanı Sonmez, telefon sahibinin adının, soyadının, hatta gittiği yerlerin bile kaydının yapıldığını soyledi

TBMM Telekulak Komisyonuna bilgi veren, Turkiye Bilgisayar Muhendisleri ve Programcıları Derneği Başkanı Yılmaz Sonmez, cep telefonlarının yaydığı sinyal cihazlarından telefon sahibinin adının, soyadının, hatta gittiği yerlerin bile kaydının yapıldığını soyledi. Sonmez, “Yani, artık cep telefonu olan herkes fişleniyor” dedi.

Komisyonun 2 Aralık’ta yaptığı toplantının tutanakları şoyle:

SONMEZ: Sinyal bilgilerinin tespiti. Bu da Turkiye’de alenen yapılıyor. Yani, artık, Turkiye’de 70 milyon insanın nereye gittiği...

BAŞKAN HAKKI KOYLU: Yani, bunu kolluk guclerinin dışında başkaları da mı yapıyor?

SONMEZ: Bu kaydediliyor. Herkes fişleniyor mu desek ozellikle. Yani herkes, cep telefonu olan kişi, adı, soyadıyla birlikte login kaydı olarak fişleniyor.

SONMEZ: 60-70 bin dolarlık bir takım frekans tespit cihazları var. Uyducular cok kullanıyor. Her eve canak kuruyorlar mesela. Havadaki frekansı yakaladığınızda indiriyorsunuz laptopunuza. Atıyorum 555 741’li bir numarayı seciyorsunuz havada, o yayındaysa indiriyorsunuz ve bilgisayarınıza kaydediyorsunuz.

Bu pasif dinleme gibi gozukuyor ama, havadaki sanal bir frekansı tespit etmek. Bunu genelde buyukelcilikler yapıyor gibi goruyorum, duşunuyorum. Cunku, bazen bakıyorum antenlerine, bu GSM anteni diyorum, ne yapıyor bu anten burada diye.

Sonmez’in “Şimdi, bu komisyondaki Onder Sav’ın cep telefonuna yuklendiği soylenen yazılım nereden gelmiş? Gene GSM şirketi vasıtasıyla cep telefonuna yuklenmiş olarak gozukuyor. Şimdi, bunu kim yukledi, bunun suc ortağı kim? Bir GSM şirketi orneğine bakarsanız” diye konuşmasına AKP’liler tepki gosterdi.

AKP Samsun Milletvekili Suat Kılıc, mahkemenin dinlenme olmadığına dair kararı bulunduğunu belirtince Sonmez, “Yanlış anlaşılmışsam ozur dilerim” dedi.

Mertlik oldu
Sonmez, cep telefonlarına sahibinin haberi olmadan gonderilecek bir mesajla da dinleme yapılacağını soyledi. Sonmez, “Şu an odanın icinde ne kadar cep telefonu varsa, butun sinyaller bize en yakın baz istasyonuna kayıtlanıyor. Yani, artık cep telefonu olan herkes fişleniyor” dedi.

veteknoloji.com