Bilim dunyasını korkuya duşuren gelişme...

Dunyayı, guneşteki patlamaların yaydığı yuklu parcacıkların bombardımanına karşı koruyan manyetik alanda 2 buyuk catlak olduğu belirlendi.

Bilim adamları, uzun zamandan beri dunyayı uzayın kotu hava olaylarından koruyan manyetik alanın aşırı hava cerayanına acık, kırık dokuk eski bir eve benzediğinin farkındaydı. Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi NASA’ya ait 5 kucuk uydudan oluşan “Themis” filosunun yaptığı son gozlemler ise, dunyanın manyetik alanında zaman zaman ortaya cıkan 2 buyuk catlak oluştuğunu ortaya koydu.
Catlaklardan guneş fırtınalarının urettiği ve hızı saatte 1.6 milyon km’ye ulaşan yuklu parcacıklar gecerek atmosferin yuksek katmanlarını deliyor.

Themis gecen yaz, dunyanın manyetosferinin en dış kesiminde guneşten fırlayan partikullerin oluşturduğu tabakanın kalınlığını 6 bin 400 kilometre olarak hesapladı. Bunun manyetik zırhta şimdiye kadar keşfedilen en buyuk yırtılma olduğu kaydedildi.

California Universitesi’nden bilim adamı Marit Oieroset, yırtılma icin “Cok hızlı genişliyor” acıklamasını yaptı. Guneşin yaydığı manyetik fırtına ve yuklu partikuller yere ulaşınca uydu ve yer haberleşmelerini olumsuz etkiliyor.


veteknoloji.com
__________________