Yeni yayınlanan bir rapor şimdiye kadarki araştırmaların kuresel ısınmanın bitkiler uzerindeki etkisini tam olarak gosteremediğini ortaya cıkardı.


Bilim adamları uzun sureli gozlem ve araştırmalar sonucunda kuresel ısınma sonucunda ciceklerin duşunulenden sekiz kata kadar daha hızlı actığını ortaya cıkardı.

Bilim adamları hava sıcaklığındaki her bir derecelik artışın bitkilerin yapraklanmasını ve cicek acmasını 5 ila 6 gun one cekeceğini duşunuyor.

Araştırma sonucları Nature dergisine yayınlandı.

Son yirmi yıldır bilim adamları kuresel ısınmanın bitkilerin yapraklanma ve cicek acma hızına yapacağı etki uzerinde calışıyordu.

Araştırmacılar bitkilerin laboratuvar ortamındaki yapay ışığa da gercek ısı artışına verecekleri tepkinin aynısını vereceklerini duşunuyordu.

Ancak bu varsayım Dr Elizabeth Wolkovich'in yaptığı son calışmaya kadar sınanmamıştı.

Wolkovich ve calışma arkadaşları kuresel ısınmanın bitkiler uzerindeki etkisini incelemek icin dort kıtada 1634 bitki turunu gozlemledi.

Wolkovich'e gore elde ettiği sonuclar oldukca şaşırtıcıydı.

Araştırmacı ''Yapılan deneylerin gercek hayatta gecerliliği olmadığını ortaya cıkardık. Deneylerde kuresel ısınmanın cicek acma ve yapraklanma hızını cok da etkilemediği goruluyordu. Ancak gercek bundan cok farklı'' dedi.

Şimdiye kadar laboratuvar deneyleri her artan ısı derecesiyle birlikte cicek acma hızın dort kat arttığını gosteriyordu. Ancak doğada yapılan incelemeler hız artışının sekiz kat olduğunu ortaya cıkardı.

Tutarlı veriler

Bitkilerin cicek acma ve yapraklanma hızı ve tarihleri cok uzun suredir kaydediliyor. İngiltere'de Kraliyet Meteoroloji Enstitusu bitkileri 1875 yılından beri gozlemliyor ve kayıt tutuyor.

Ayrıca biyologlar ve hobi olarak bitkilerle ilgilenen bir cok meraklı da cicek acma tarihlerini kada geciriyor.

Dr Wolkovich'in dunyanın dort bir yanından topladığı son 30 yıla ait bu tip veriler araştırma sonuclarını doğruluyor.

Wolkovich ''Butun veriler hava sıcaklığı bir derece arttığında ciceklerin 5, 6 gun daha erken actığını ortaya koyuyor'' dedi.

Araştırmacı doğayı laboratuvar ortamında taklit etmenin oldukca zor olduğunu soyluyor ve bu konudaki araştırmalarda yapılan hatayı bu duruma bağlıyor.

Doğada ısı artışı ile birlikte bulut yoğunluğu da değişiyor. Ancak bu etkiyi laboratuvarda yaratmak henuz mumkun değil.

Wolkovich'e gore doğayı laboratuvar ortamında taklit etmek hic bir zaman mumkun olmayabilir. Ancak bilimadamı gelecekte daha fazla kaynakla bilimadamlarının deneylerinde cok daha başarılı olabilecekleri goruşunde.

Başka bilimadamları da şaşkın

Bern Universitesi Oeschger İklim Değişim Merkezi'nden Dr This Rutishauser bu calışma nedeniyle bilim adamlarının kuresel ısınmanın etkileri hakkında yeni bir değerlendirme yapması gerekeceğini duşunuyor.

Rutishauser ''Sonuc olarak kuresel ısınmanın bitkilere olan etkisi sanılandan daha buyuk. Bu bilgiye dayanarak gelecekte yiyecek uretiminin kuresel ısınmadan nasıl etkileneceğine dair hesapların gozden gecirilmesi gerekecek'' diyor.

Dr Wolkovich bu yeni bilgi ışığında kuresel ısınmanın dunyada su problemine de neden olabileceğinin gorulduğunu soyluyor.

Wolkovich ''Eğer tum bitkiler erken olgunlaşmaya başlarsa daha cok suya ihtiyacları olacak bu da uzun vadede dunya su rezervlerini etkileyecek'' diyor.

Wolkovich herkesi bu konuda bilincli olmaya ve bitkiler ile ilgili data toplamada bilimadamlarına yardım etmeye cağırıyor.

Ozellikle ulaşılması zor alanlarda yerel halkın cevrelerindeki bitkilerin hareketlerini kayda gecirmesi oldukca onemli.

Bu tarz sivil toplum projeleri şu sıralar ABD, İngiltere, İsvec, İsvicre ve Hollanda'da gercekleştiriliyor.

Kaynak

__________________