
Kaliforniya Universitesi‘nin kandaki şeker duzeyini daha kolay bir şekilde olcmek amacıyla geliştirdiğigecici dovmeler, hastaların zahmetsizce şekerlerini oğrenmelerini mumkun hale getiriyor.
Bilindiği uzere şeker hastalıklarında kandaki şeker seviyesini duzenli olarak takip etmek buyuk onem taşıyor. Ancak şekerin olculebilmesi icin hastanın kan orneği vermesi gerekiyor. Bu da haliyle zamanla rahatsız edici bir durum haline gelebiliyor. Amay Bondodkar isimli oğrencinin geliştirdiği bu gecici dovme cilde uygulandıktan sonra kucuk bir elektrik devresi de aynı bolgeye yerleştiriliyor. Ardından cilt hucreleri arasında bulunan sıvının icerisindeki sodyum iyon elektrotlara doğru hareket ediyor. İyonların arasında glikoz(şeker) da yer alıyor ve elektrotlara ulaştığında kandaki şeker duzeyi oğrenilebiliyor.

Testler sırasında şeker hastalığı bulunmayan hastalara karbonhidrat yonunden zengin yemekler yedirildiğinde, dovme aracılığıyla kan şekerinin yukseldiğinin tespit edilebildiği belirtiliyor. Ancak şu an icin dovmenin sayısal olarak sonucu gosteremediğinin de altı ciziliyor. Sonucların gorulebilmesi icin ayrı bir cihazın geliştirildiği dile getiriliyor.
Uzmanlar gecici dovmenin daha uzun sure kullanılabilmesin icin calışmalarını surduruyor. Şu an icin dovme yalnızca bir gun kullanılabiliyor. Neyse ki dovmenin maliyeti duşuk olduğundan dolayı bu durum şimdilik pek de buyuk bir sorun teşkil etmiyor.
Kaynak
__________________