Zararlı e-postaların hangi ulkelerden yayıldığı ve nerelerde barındığını bulmak icin yapılan araştırmada Turkiye'nin sicili kabarık cıktı.

Virus yayan ulkeler arasında ilk onda yer alan Turkiye, İspanya, İtalya gibi bir cok Avrupa ulkesini geride bıraktı. Nufusu Turkiye'nin on katını aşan Hindistan gibi buyuk ulkelerin de Turkiye'nin gerisinde kalması dikkat cekti. Araştırmaya gore Turkiye, zararlı e-posta yayan ulkeler arasında yuzde 3.1'lik pay ile dokuzuncu sırada yer aldı. Viruslu e-posta barındıran ulkeler arasındaki sıralamaya girmemesi ise uretilen tum viruslerin ihrac edildiğini akla getirdi. Araştırmada en dikkat ceken konu ise viruslu e-postaların yuzde 51'inin Cin'e gonderilmesi. Ayrıca viruslu e-postaların ucte biri ABD ile Guney Kore'den ceşitli ulkelere gonderiliyor. Viruslu e-postalara karşı geliştirdiği antivirus programlarla tanınan İngiliz Sophos Guvenlik Şirketi'nin yaptığı araştırmada Turkiye'nin viruslu e-posta yaymada Almanya ve Fransa ile yarıştığı gozleniyor. 2007 yılının tamamını kapsayan ve gectiğimiz gun Turkceye cevrilen araştırmada en cok zararlı e-posta yayan ulkelerin ise Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Guneykore ve Cin olduğu belirtildi. Araştırma sonrası hazırlanan raporda her gun 6 bin adet sitenin viruslu e-postalardan dolayı zarar gorduğu vurgulandı. Zararlı e-postalardan etkilenen sitelerin ise virusleri ziyaretcilerine bulaştırdığı hatırlatıldı. Bu devri daimden dolayı dakikada 4 internet sitesinin zararlı e-postalardan etkilendiğinin altı cizildi. Araştırmada en cok virus barındıran ve yayan ulkeler sıralamasında birinciliği kaptırmayan ABD'nin, son yıllarda yerini Cin'e bırakması da dikkat cekiyor. Araştırmada zararlı e-postaların sayısının giderek azalmasına da vurgu yapılıyor. 2005 yılında 44 postadan 1'inin, 2006 yılında 337 postadan 1'inin, 2007 yılında ise 909 postadan 1'inin virus barındırdığına dikkat cekilerek, zararlı e-posta dağılımının gitgide duştuğu vurgulanıyor. Ancak internet kullanıcılarına guvenlik konusunda yardımcı olabilmek amacıyla kurulan Doctus.org'un yoneticisi Tansu Gunay bu azalışı, kotu amaclı kişilerin artık web sayfalarını kullanmaya başlamasına bağlıyor.
E-posta yoluyla dağıtılan virusler genellikle arka kapı solucanı ya da Truva atı olarak anılıyor ve sistem acıklarından yararlanarak iceri sızıyor. Truva atları, bankacılık şifreleri gibi bilgileri calmaya yarıyor. Araştırmada, kendini, korunma yazılımlarından gizleyebilen ve 'Rootkit' diye anılan zararlı e-postaların dağıtılmasındaki artış da goze carpıyor. Zararlı e-postaların yuzde 21'i Cin'de, yuzde 12.5'u Brezilya'da, yuzde 9.5'i Rusya'da uretiliyor. Gunay, zararlı yazılımların genellikle e-posta veya sosyal ağlar (facebook, myspace vs) uzerinden dağıtıldığına dikkat cekiyor. Zararlı e-postaların amaclarını 'reklam ve bilgi calmak' olarak ozetleyen Gunay, 'sizin almayı onaylamadığınız (coğu zaman coklu gonderilen) her turlu mesaj' olarak tanımlanan viruslu e-postaların bu yuzden bir suc teşkil ettiğini vurguluyor.
Araştırmada virus bulaştıran sitelerin coğunun alışveriş sitesi olması ise dikkat cekici. En fazla zararlı e-postaları ziyaretcilerine bulaştıran siteler şoyle sırlanıyor: Sanat Galerileri, Bilgisayar, Ağ ve Kablolama, Eskort ajansları, Tatil, Emlak, Dondurma Yapımı, Bahce duzenleme, Muze, Organik Uretim, Kap Kacak Temizliği, Poker, Politika, Araba lastiği, Web tasarımı.

Kaynak
__________________