Sosyal hayattan uzak, yalnızlaşmış, icine kapanmış bencil cocuklar, teknolojinin nimetleri olan TV ve bilgisayarın bir eseri. Paylaşmayı bilmeyen, sanal bir Âlemde duşlere dalan genclik, hayat karşısında zorluklar yaşıyor.

Cocukların yaşadığı zorlukları aşmaları ve onları geleceğe hazırlamak adına Şişli Ufuk Koleji, anasınıfı ve 1. sınıflarda Mind Lab (Duşunce Oyunları) adı altında bir dizi etkinlik başlattı. Bu etkinlikler ile oğrencilerin duşunce becerilerinin yanı sıra, temel yaşam becerilerinin de gelişimini destekleyerek, onları kendi potansiyellerinin farkında, cevresindekilere saygılı, bilincli, hayatta karşılaştığı sorunlara kendileri cozum bulabilen insanlar olarak yetiştirmek amaclanıyor.
Şişli Ufuk Koleji İlkoğretim Okulu Muduru Taşan Deniz, Duşunce Oyunları'nın oğrencilere ciddi bir şekilde nefes aldırdığını, okul yoğunluğunu eğlenceye donuşturduğunu soyledi. Deniz, bu etkinlikler ile oğrencilerin problem cozme, bir olayı analiz ederek karar verme becerilerinin geliştiğini ifade etti. Deniz, "Oğrenciler oyunları; soyut kavramları gercek hayatta da kullanabilecekleri somut becerilere donuşturmek icin birer simulasyon aracı olarak kullanıyorlar." dedi. Rehber oğretmenler eşliğinde, gruplar halinde oynanan oyunlar sadece oyun oynamak, eğlenceli vakit gecirmek icin değil, her oyun gunluk hayattaki bir sorunun cozumune yonelik.
Mind Lab Eğitim Hizmetleri Muduru Feray Akın, Mind Lab ile oyunun cocuk yaşamındaki yerinin yeniden ortaya cıkarıldığını, cocukların oyunla becerilerini, takım calışması yapmayı, kaybetmeden problem cozmeyi oğrendiklerini soyledi. Okulda bir ders gibi gozukse de bu dersin bir sınavı yok aslında. Oğrencinin bu dersi nasıl algıladığı ancak oğretmenin gozlemiyle ortaya cıkıyor. Tahta ve plastikten yapılmış oyunlar farklı boyutlarda tasarlanmış. 300'e yakın oyun mevcut. Bu oyunları tek kişi oynayabildiği gibi iki ve dort kişi de oynayabiliyor. Eğitimciler genelde iki kişilik oyunları tercih ediyor. Feray Akın, Mind Lab'ın mevcut diğer oyunlardan farklı olduğunu belirtiyor. "Mind Lab'da takım olma, grup oluşturma, yaparak oğrenme soz konusu." diyen Feray Akın şunları soyluyor: "Cocuklar oyunlar uzerinden beceriler elde ediyorlar. Takım calışması yaparak cocukların ozguvenlerini de kazanmaları ve problemi cozmeyi oğrenmeleri sağlanıyor."
2 yıldır Turkiye'de uygulanan Mind Lab metodu bugun coğu İstanbul'da olmak uzere 29 okulda uygulanıyor. Oyunlar anasınıfından lise son sınıfa kadar farklılık arz ediyor. Feray Akın, oyunların aslında bir arac olduğunu belirtiyor ve aslolanın oyunu yonlendiren rehberin oyun uzerinden verecekleri olduğunu ifade ediyor. Sistemin uygulanması amacıyla Mind Lab, okullara kendi rehber oğretmenini gonderiyor. İsteyen okullara da oğretmenini yetiştirmesi adına seminerle eğitim hizmeti veriyor.
Şişli Ufuk Koleji İlkoğretim Okulu Muduru Taşan Deniz, hedeflerinin 1-5 sınıflarında bu etkinliği yaygınlaştırmak ve bir kutuphane kurmak olduğunu soyluyor. "İsteyen oğrenci kitap alır gibi bir oyunu alacak ve evde ailesiyle birlikte oynayabilecek." diyen Deniz, bir etkinliğin Milli Eğitim Bakanlığı'nca mufredata da alınabileceğini dile getiriyor.
Mind Lab metodu nedir?
Bir oğretim tekniği. Cocuklara zor ile değil, oyunla oğretmeyi hedefliyor. Oyunlarla cocukları gercek hayata hazırlamayı amaclıyor. Duşunce becerilerinin eğitimi ve gelişimini sağlıyor. Dunyada başta ABD, Japonya ve Avrupa ulkeleri olmak uzere 30 ulkede yaygın. Metot cocuklara, karar verme, problem cozme, matematiksel duşunme, hafıza eğitimi, araştırma becerisi, sosyal işbirliği, takım calışması, yardımlaşma, ozdisiplin, ofke yonetimi, hatalardan ders alma, duyguların kontrolu gibi beceriler sağlıyor.

Kaynak