Turkiye 2009 yılından itibaren kendisine ait havadan erken ihbar ve kontrol ucağı AWACS'ın sahibi olacak. Başlangıc ve Temel Eğitim Ucağı'nın (HURKUŞ) 2011 yılından itibaren Turk Hava Kuvvetleri bunyesinde hizmet vermeye başlayacağı belirtildi.
Savunma Sanayii Musteşarlığı (SSM) ile Boeing firması arasında B737-700 tipi Havadan Erken İhbar ve Kontrol Ucağı'nın (HİK) tedarikine yonelik imzalanan sozleşme kapsamında yapımına başlanan AWACS'ın ikisinin 2009 yılında hizmet vermeye başlayacağı oğrenildi. Diğer iki ucağın da 2010 yılında hizmete gireceği kaydedildi.
Barış Kartalı Programı cercevesinde Turkiye, Amerikan Boeing firmasından dort adet B737 tipi Havadan Erken İhbar ve Kontrol (HİK) ucağı ve bir adet Yer Destek Sistemi satın aldı. Bu ucaklar uzerinde ilk modifiye calışmaları Boeing-Seattle tesislerinde gercekleştirildi. Geri kalan uc ucağın modifiyesi ise Turk Havacılık ve Uzay Sanayi (TUSAŞ) tesislerinde gercekleştirildi. Ucaklardaki tadilat işlemlerinin buyuk oranda tamamlandığı ve test calışmalarının devam ettiği kaydedildi. AWACS'lar goreve başladıkları andan itibaren yirmi dort saat havada ucarak cok amaclı elektronik tarama radarıyla 320 kilometre cevredeki ucak ve gemileri izleyebilecek. Ucaklar eldeki verileri anında yerdeki harekÂt merkezleri ile goreve cıkacak savaş ucaklarına bildirme imkanına sahip.
HURKUŞ 2011 YILINDA SEMALARDA OLACAK
TUSAŞ'ta son yıllarda onemli projelere imza atılıyor. TUSAŞ'ta tamamı yerli olarak yapılacak projelerden birisi de Başlangıc ve Temel Eğitim Ucağı (HURKUŞ). Savunma Sanayii Musteşarlığı ile TUSAŞ arasında yapılan anlaşma ile yapımına başlanan HURKUŞ'un ilk ucağının 2011 yılında tamamlaması ongoruluyor. Turk Başlangıc ve Temel Eğitim Ucağı, gece ve gunduz gorev yapabilme kabiliyeti ile oğretmen ve oğrenci pilotun arka arkaya oturma, tek turboprop motorlu bir konfigurasyona sahip olması ongoruluyor. Ucak ayrıca, genel kullanım, aletli ucuş, seyrusefer ve formasyon eğitim aşamalarını gercekleştirebilme ozellikleri ile de pilot adaylarının eğitiminde kullanılacak.
TUSAŞ ONEMLİ PROJELERE İMZA ATIYOR
TAI-Turk Havacılık ve Uzay Sanayi Tesisleri'nde son yıllarda yapılan calışmalarla onemli projeler başlatıldı. Turkiye'nin cok onem verdiği Taarruz/Taktik Keşif Helikopteri (ATAK) yapımına başlandı. TSK icin Genel Maksat Helikopteri ve Hafif Ticari Helikopter uretimi konusunda calışmalar ise devam ediyor. Tesislerde Sikorsky S-70 helikopterlerinin ise modernizasyonları gercekleştiriliyor.
Tesislerinde, şu anda Urdun Hava Kuvvetleri'ne ait 17 adet F-16 ucağının modernizasyonu da TUSAŞ'ta yapılıyor. TUSAŞ tesislerinde ayrıca Airbus, Boeing ve Sikorsky gibi dev firmalara parca uretimi yapılıyor.
Kaynak