
Azınlık Raporu filmindeki aktor Tom Cruise gibi bilgisayarları el kol hareketleriyle havada kullanabileceğiz.
Bu yılki Kraliyet Enstitusu Noel Konferansları'nda sunum yapan Prof. Chris Bishop, bilgisayarların kontrol edilmesi ve bilgisayarlarla karşılıklı etkileşime girmenin gelecek 5 yıl icinde cok hızlı bir şekilde mumkun olabileceğini ongoruyor.
Cambridge'de Microsoft Araştırmaları'nda şef araştırmacı bilim adamı ve Edinburgh Universitesi'nde bilgisayar bilimleri profesoru olan Chris Bishop, dinleyicilerine Azınlık Raporu filmindeki aktor Tom Cruise gibi, havada el kol hareketleriyle ve ellerimizi dokunmatik ekranlı cihazlarda savurarak bilgisayarları yonlendireceğimizi ve dijital bilgileri bir araya getireceğimizi belirtiyor. Aynı zamanda 3 boyutlu ekranların bazı uygulamalarda geleneksel duz ekranların yerine gececeğini ongoruyor. Bishop, "Bilgisayarlarla ilgili detaylar icinde kaybolabilirsiniz. Fakat eğer detayı soyarsanız birkac cok guzel fikir olacaktır. Ben bu fikirleri hayata gecirmek istiyorum" dedi.
Bilgisayarların geleceğinin neyi icerdiğini ongormesinin yanında, Bishop dinleyicilerini bazı inanılmaz gerceklerle hayran bırakacak. Orneğin, masaustu bilgisayarınızın kalbindeki tırnak buyukluğundeki silikon cip, her biri bir bakteriden yuz kat kucuk 400 milyon bileşenden oluşuyor. Bu cip, iki buyuk sayıyı saniyenin milyarda biri kadar kısa bir surede carpabilecek. Bishop, "İnsanlar bu işte cok kotu, orneğin, benim aritmetiğim berbattır. İki buyuk sayıyı carpmak benim bir gunumu alır ve yine de yanlış yapabiliyorum" dedi. Masaustu ve dizustu bilgisayardaki silikon cipler, her yıl uretilen 10 milyar adetin aşağı yukarı yuzde biri kadardır. Kalanının ise sıklıkla gunluk objelerde saklandığını belirten Bishop, insanlar cuzdanlarında muhtemelen yarım duzine bilgisayar taşıdıklarını fark etmediklerini dile getirdi. Orneğin, kredi kartının bir bilgisayarın sahip olduğundan 30 kat fazla işlem gucu ve 1960 yılında Apollo astronotlarını aya goturen klavuz bilgisayardan 100 kez daha fazla hafıza icerdiğini soyledi.
17 Aralık'taki final konferansında, Bishop kendi araştırma alanı olan "yapay zeka" ile uğraşacak. Bilgisayarların iki sayıyı carpmak gibi noktasal dereceli mantık serisini acıklayan gorevleri cabuk cozmekte oldukca iyi olduğunu soyleyen Bishop, "Fakat, bir resmin kedi mi kopek mi olduğunu soylemek gibi tanıma ornekleri iceren gorevlerde cok kotu calışıyorlar" dedi. Araştırmasında, Bishop bilgisayarlara insanlar gibi oğrenmeyi oğretecek. Gorevleri basamak serisi gibi acıklamak yerine, bilgisayara binlerce kedi ve kopek resmi verecek ve makinenin resimlerdeki ozelliklerin neden onemli olduğu konusunda ayrı ayrı cozmesine izin verecek.
Bu yılın konferanslarında daha pratik sunumlar olacağını ve onceki yıllara gore daha butunleyici olacağını soyleyen Bishop, " Benim cocukluğumda hepsi buyuk rol oynuyor. Ben cocukken her yıl bunları izlerdim ve buyulenirdim. Sanırım Noel konferanslarını izlemek benim bilim adamı olmamdaki buyuk faktordu. Cocukken kimya beni buyulerdi. Bir kimya setim vardı ve hep bir şeyleri havaya ucururdum" dedi.
Bilim hakkında gencleri eğitmek icin Michael Faraday tarafından 1825 yılında duzenlenen konferanslar olan Kraliyet Enstitusu Noel Konferansları'nda Faraday kendisi 19 konferans serisi sunmuştu. Son konferanslar Sir David Attenborough, Richard Dawkins ve Carl Sagan'na aitti. İkinci dunya savaşı boyunca, bu konferanslar sadece bir kez askıya alındı.
Kaynak
__________________