01.05.2012 Salı 15:43
Bilim & Teknoloji
Bu Habere 0 Yorum Yapıldı
Bu Haber 686 Defa Okunmuştur
12P 14P 16P 18P
Prof. Dr. Serpil Acar, hamileliğinde yolculuk yaparken yaşadığı sorunlar nedeniyle ozel emniyet kemeri tasarladı.
Cocuklar icin arabaya sabitlenen koltuk ve kemer tasarımlarının bulunduğunu hatırlatan Prof. Dr. Serpil Acar, bunların Turkiye de dahil pek cok ulkede kullanılmasının zorunlu olduğunu ifade etti. İngiltere'de başlattıkları uluslararası araştırmaların, hamile kadınların bir yandan daha doğmamış bebeklerini korumak icin emniyet kemerini takmak istediğini, diğer yandan da kemerin gobeğe tırmanmasından rahatsız olduğunu, bebeğe ve kendilerine zarar vermesinden endişe ettiklerini dile getiren Acar, şunları soyledi:
SON ROTUŞLAR YAPILIYOR
''10 senedir suregelen modelleme, simulasyon ve carpışma laboratuvarlarında yapılan calışmalarımız hamile kadınların şekillerindeki değişikliği, ihtiyacları ve carpışma sırasındaki dinamiği konusunda gerekli bilgiyi bize vermiştir. Bu buluşlar doğrultusunda Loughborough Universitesi'nde hamile kadınlara emniyetli yolculuk sağlamak icin bir tasarım yaptık. Buluşumuzun patenti dosyalanmıştır, az sayıda prototipler uretilmiştir. Laboratuvar ve statik kullanıcı testleri tamamlanmıştır, dinamik kullanıcı testleri suregelmektedir.
Tasarımın en iyi şekli icin kullanıcı testlerine dayalı son rotuşlar yapılmaktadır. Son 10 senedir yaptığımız araştırmalar gostermiştir ki, hamile kadınlar icin tarif edildiği şekilde kullanıldığı takdirde şu anda arabalarda bulunan emniyet kemerlerini kullanmak en iyi cozumlerden biridir. Bizim buluşumuz hamile kadınların onlar icin hazırlanmış tarifi, tamı tamına rahatlıkla ve kolaylıkla uygulamalarını sağlayacaktır. Ayrıca bu kemerin en onemli kendine has iki ozelliği, standart emniyet kemerinin normal koruma fonksiyonuna hicbir şekilde olumsuz bir etkisinin olmaması ve cepte, cantada taşınabilecek kadar kucuk olmasıdır.''
'DESTEĞE İHTİYACIMIZ VAR'
Prof. Dr. Serpil Acar, Amerika ve İngiltere'de hamile kadınlar icin emniyet kemeri kullanımının Ulaştırma Bakanlığı ve kadın-doğum uzmanları tarafından ''Kemerin vucudu verev gecen parcası, omuzun ortasından ve iki goğus arasından gectikten sonra bir goğusun altından ve bebek taşıyan karnın yan tarafından gecirilerek arabaya takılmalı. Kemerin normalde karın, bacak uzerinden gecen parcası ise karnın mumkun olduğu kadar altında tutulmalı, kalca kemikleri uzerinde kalmalı'' şeklinde onerildiğini belirtti.
BEBEĞİ SIKIŞTIRACAK ŞEKİLDE OLMAMALI
Kemerin vucudu verev gecen parcasının boyuna değmemesi, omuzdan da duşmemesi gerektiğini dile getiren Acar, kemerin hicbir parcasının fren sırasında bebeği sıkıştıracak şekilde olmaması gerektiğini bildirdi.
Acar, bu konuda sadece hamileler icin değil, hamile olmayan kadınlar ve erkekler icin de gecerli tavsiyeleri dunyada yaymak ve insanları eğitmek icin ozellikle Turkiye'de medyaya ve eğitim kuruluşlarına buyuk odevler duştuğunu vurgulayarak, ''Biz bu eğitimin bir parcası olmak icin elimizden geleni yaparız. Ayrıca buluşumuzun dunyaya yayılması girişimcilerin yapacağı yatırıma bağlı. Eğitim ve yatırım konularında desteğe ihtiyacımız var'' diye konuştu.
__________________