Alman teknoloji firması Sunfire GmbH tarafından geliştirilen yeni bir makine, hava ve su kullanarak sentetik petrol uretiyor.

Sentetik petrol uretme fikri pek yeni sayılmaz. Gecmişte savaş ya da ambargo nedeniyle yaşanan petrol krizlerinden etkilenen pek cok ulke, bu konuda hayli araştırma yapmıştır. Ne var ki teknolojik sorunlar bu girişimlerin genellikle başarısızlıkla sonuclanmasına sebep olmuştur.

Ancak gectiğimiz gunlerde Alman teknoloji firması Sunfire GmbH tarafından yapılan bir acıklama, bu konuda cok ciddi gelişmelerin yaşandığını ortaya koydu. Sunfire tarafından geliştirilen bir makine, su, karbondioksit ve elektrik kullanarak yuksek kaliteli sentetik petrol uretebiliyor.

Sistem icin gereken elektrik rahatlıkla guneş ya da ruzgar gibi temiz kaynaklardan fazlasıyla karşılanabiliyor. Karbondioksit ise fabrika bacalarından filtre edilebileceği gibi, gerekirse doğrudan havadan da emilebiliyor. Sistem bu kaynaklardan petrol, dizel ya da benzin uretebiliyor.

Bu iş icin elektrikle parcalanan suyun icindeki oksijen ve hidrojen ayrıştırılıyor. Karbondioksit gazının icindeki iki oksijen atomundan biri de koparılarak, karbonmonoksit haline donuşmesi sağlanıyor. Ardından hidrojen ve karbonmonoksit ayrı bir bolume alınarak, Fischer-Tropsch sentezlemesi adı verilen bir surecle hidro-karbonlara, yani akaryakıta donuşturuluyor. Fischer-Tropsch sentezi de yeni değil, ilk kez 1926 yılında icat edilmişti.

Sunfire tarafından geliştirilen makinenin geliştirilmesinde harcanan paranın milyonlarla olculduğu soyleniyor, paranın yarısını da devlet sağlamış. Halen % 70 gibi cok yuksek bir verim seviyesiyle uretim yapan prototipin onundeki en buyuk engel ise halen gecerli olan kanunlar ve burokrasi. Ancak bunların da giderilmesine calışılıyor ki ozel yatırımcılar bu teknolojiye yatırım yapabilsin.

Bu sistem buyuk olcekli olarak hayata gectiğinde, sahibi olan ulkeleri yabancı petrol kaynaklarına bağımlı olmaktan kurtarabilecek kadar umit vaat ediyor. Bunu yaparken de guneş gibi temiz bir enerji kaynağı kullanması ve zaten başka kaynaklardan havaya salınan karbondioksit gazının geri toplanmasını sağlaması da cevreye verilen zararın daha da azaltılmasına imkan tanıyacaktır.


https://www.technopat.net/2014/11/23...trol-uretiyor
__________________