Yaklaşık iki yıl kadar once, Apple firması, iTunes Universitesi adlı bir proje kapsamında, edebiyattan fiziğe kadar sınıfta işlenen tum derslerin kayda alınarak oğrencilerin ve halkın yararına sunmayı mumkun kılan bir teknolojiyi gundeme getirdi. Bazı universiteler tum derslerin halka acılmasına izin verirken, bazıları sadece oğrencilerin yararlanmasına yonelik olarak kayda izin verdi.
ABD’deki New York Devlet Universitesi’nden Psikolog Dani McKinney, ekibiyle birlikte, 64 oğrencinin dahil edildiği bir calışma gercekleştirerek dersi sınıfta takip etmek ile kayıttan izlemek arasında oğrenme acısından nasıl bir fark olduğunu araştırdı. Calışmada, sınav başarısının oğrenme duzeyi kriteri olması ongoruldu.
İki gruba ayrılan oğrenciler, Psikolojiye Giriş dersinin “gorsel algı” konusundan sorumlu olacaklardı. Birinci gruptakiler konuyu sınıfta izledi ve ders sonunda, gosterilen slaytların birer kopyasını aldı. İkinci gruba ise dersin sesli video kayıtları ve yine, gosterilen slaytların birer kopyasını verildi. Ders notlarından sorumlu olacakları ve bir hafta icinde bu dersten bir sınav alacakları bildirilen oğrencilerin başarılı olma yonunde maksimum caba gostermelerini sağlamak amacıyla, her grubun birincisinin 15 dolarlık hediye ceki kazanacağı acıklandı.
Sonuclar net ve carpıcı
Sesli video kayıtları alan oğrenci grubunun sınavdaki başarı ortalaması 100 uzerinden 71 oldu. Ote yandan dersi sınıfta izlemiş olan ve ders calışmak icin elinde sadece slaytlar olan oğrencilerin başarı ortalaması ise 62’de kaldı.
Psikolog McKinney, “Ben bu cihazların bir eğitim aracı olduğu inancındayım. Bence gunumuzun cocukları bundan 20 yıl oncekilerden cok daha farklı şekilde programlanmış durumda” dedi.
Britanya Canterbury’deki Kent Universitesi’nden Darren Griffin ise, bu yeni yaklaşımın sadece oğrenciler değil, oğretim gorevlileri icin de yararlı olduğunu ifade ederek “Boylece oğretmenler de sınıfta tek yonlu bir anlatı ile ders vererek harcadıkları kıymetli zamanlarda oğrencileriyle etkileşim halinde olabilirler” dedi.
veteknoloji
- ReadBull.net
- Teknoloji Forumları
- Bilim ve Teknoloji
- Diji-ders, sınıf ortamından etkili