Yeni geliştirilen ayakkabının icinde iki ana cihaz bulunuyor. İlki 'şok toplayıcı' olarak adlandırılan parca. Yururken topuk yere değdiği anda acığa cıkan enerjiyi bu cihaz emiyor. 'Adım toplayıcı' olarak adlandırılan ikinci parca ise yururken ayak yerden kalkıp adımı atmaya başladığı andan itibaren oluşan kinetik enerjiyi topluyor.
Almanya'daki HSG-IMIT araştırma merkezinden Klevis Ylli, "Kablosuz bir vericiye enerji sağlamaya calıştık. Ayrıca basit bir de sensoru yeni ayakkabıyla calıştırdık" diyor. Ylli, ayakkabının şu anki haliyle olası kullanım alanlarını ise şoyle anlatıyor:

"Ayakkabıyı bir navigasyon sistemi haline getirmeye calışıyoruz. Yuruyerek calıştırılan sensorler adımların sıklığını, hangi yonde atıldığını ve hangi acıyla yere basıldığını tespit edebiliyor. Bu verilerle bir kişinin ne kadar uzağa hangi yonde gittiğini oğrenebilirsiniz. Orneğin bu ayakkabılar bir kurtarma ekibinin birilerini bulmaya calışırken iz surmesini kolaylaştıran bir veri sağlayabilir."
Ayakkabıya yerleştirilen iki cihaz da mıknatısların ve bobinlerin hareketinden enerjiyi yakalıyor. Hareket halindeki mıknatıs sabit duran bobinin yanından gectiğinde voltaj ortaya cıkıyor ve bir elektirik akımı yakalanıyor. Yurume aktivitesiyle uretilen enerjinin seviyesi şu an icin son derece duşuk. Araştırmacıların kayda gecen en buyuk başarısı 3 ila 4 miliWatt'lık enerji uretimi.
Bu kadar kucuk bir elektrik uretimiyle bir telefon şarj etmek imkansız. Ancak kucuk sensorler cok az elektrik harcayarak calışabilen cihazlar. Klevis Ylli, "Ayakkabıyla elektrik uretimi az olduğu icin ufak cihazlara odaklanmalıyız" diyor.
Kaynak
__________________