Guvenlik guclerinin son donemlerde yoğunlaştığı interaktif dolandırıcılık, komiser Ufuk Gurcam'ın yuksek lisans tezine konu oldu.

Soz konusu suc turunu butun yonleriyle masaya yatıran Gurcam, ilginc bilgilere ulaştı.

Buna gore interaktif dolandırıcılık son yıllarda adeta patladı.

Turkiye genelinde bilgisayar kullanımının artması, 'interaktif dolandırıcılık' olarak tanımlanan sucların oranlarında da artış yaşanmasına sebep oldu. 2006'da bin 218 olan toplam 'suc' sayısı, 2008'de 2 bin 224'e ulaştı. Gozaltına alınan hacker sayısı icinde kadınların oranı yuzde 10'u buldu. Doğu ve Guneydoğu'daki hacker sayısının surekli artması da tezde uzerinde durulan bir başka nokta. Anadolu Universitesi Sosyal Bilimler Enstitusu'nde okuyan Ankara Emniyet Mudurluğu'nde gorevli komiser Ufuk Gurcam, en cok kullanılan interaktif dolandırıcılık yontemlerini de sıraladı. Tezde yer alan bilgilere gore hacker'lar ozellikle keylogger (internet şifrelerinin calınması), phishing (olta-bireylerin veya kurumların finansal işlem yapmak icin kullanılan bilgilerini ele gecirmek), casus yazılımlar ve trojanlar (bilgisayarlara internetten program ya da virus yollama) gibi yontemleri kullanıyor. Buna karşın tezde yer alan bilgilere gore polis hacker'lara goz actırmadı. Uc yılda yapılan operasyonlarla toplam 3 bin 179 şupheli gozaltına alındı. Gozaltına alınan şupheli hacker'ların 347'sinin kadın olduğu ve sayılarının hızla arttığı belirlendi.

Operasyonlarda 18 yaşın altında 39 cocuk hacker da gozaltına alındı. Ufuk Gokcam, tezinde hangi illerde interaktif dolandırıcılığın daha fazla olduğunu da araştırdı. Buna gore uc yılda toplam 4 bin 21 olayla İstanbul ilk sırayı aldı. İkinci sırayı 251 olayla Mersin ve 137 olayla Adana izledi. Listenin diğer sıralarında Kahramanmaraş, Gaziantep, Adıyaman ve Antalya yer aldı. Polis bu illerde yaptığı operasyonlarla yuzlerce hacker'ı gozaltına aldı. İnteraktif dolandırıcılıkla ilgili polisiye tedbirlerin fazla olduğu ancak teknolojinin getirdiği kolaylıklar ile sucluların saklanabilmesinin kolaylaştığı belirtildi.

Teknoloji 'faili mechul' bırakmıyor

Samsun Emniyet Mudurluğu bunyesinde kurulan 'otomatik parmak izi teşhis sistemi' ile bu yıl 386 olayın failleri kısa surede belirlendi. Emniyet Mudurluğu Olay Yeri İnceleme ve Kimlik Tespit Şube Mudurluğu bunyesinde yaklaşık 6 yıl once 5 bilgisayarla hizmete giren, 'Otomatik Parmak İzi Teşhis Sistemi' (AFİS) guvenlik guclerine buyuk kolaylık sağlıyor. Ote yandan, Olay Yeri İnceleme ve Kimlik Tespit Şube Mudurluğu, Avrupa Birliği Twinning (Eşleştirme) Projesi kapsamında modernize edilen ve Samsun'la birlikte toplam 6 ile hizmet veren Parmak İzi Laboratuvarı'na 2008 yılının ilk sekiz ayında 932 olaydan parmak izi incelemesi yapılmak uzere delil geldi. Bu olaylardan 386'sında parmak izi tespit edildi. Yapılan calışmalarda 197 olayın faili de fotoğraf teşhisi ile tespit edildi.

veteknoloji

__________________