Nobel odullu Amerikalı fizikci Eric Betzig ve ekibi, yaşayan hucrelerin icindeki kimyasal sureci gercek zamanlı ve 3 boyutlu olarak izlemeyi sağlayan yeni bir mikroskop geliştirmeyi başardı.


Gectiğimiz yıllarda uzerinde calıştığı bir mikroskopla 8 Ekim’de kimya alanında Nobel odulune layık gorulen 3 bilim insanından birisi olan Eric Betzig, bu sefer de ‘orgu yaprak’ adı verilen bir mikroskopla cığır acmaya hazırlanıyor.

ABD’nin Virginia eyaletindeki Howard Hughes Sağlık Enstitusu’nde calışmalarını surduren Eric Betzig, geleneksel mikroskoplardaki sınırları ‘floresan’ adı verilen molekullerin yardımıyla aştı.

Betzig’in araştırmasına gore, bir floresan molekulu hucrenin değişik bolumlerine yapışabiliyor ve ışığın belirli bir dalgaboyu ile uyarılabiliyor. Bu da farklı dalgaboylarında yeni ışınımların ortaya cıkmasına sebep oluyor. Eric Betzig ve ekibinin geliştirdiği ileri teknoloji urunu ve karmaşık filtreler, acığa cıkan ışığı belirliyor ve hucrenin gercek zamanlı goruntuleri elde ediliyor. Detaylı bir hucre goruntusunun elde edilmesinde 40 bin ila 100 bin arasında anlık fotoğraf cekiliyor.

Geliştirilen bu mikroskop sayesinde bilim insanları, hucreye zarar vermeden ya da cok az zararla icindeki sureci daha detaylı bir şekilde inceleyebilecek. Biyolojik orneklerden yuksek cozunurluklu goruntu alabilme yeteneği sayesinde hucresel ve hucre altı seviyede neler gozlemlenebileceğine dair yeni bilgiler elde edilebilecek. Yontem bircok hastalığın tedavisinde kullanılabilecek.

Eric Betzig ile birlikte ABD'li William E. Moerner ve Alman Stefan W. Hell, daha once geliştirdikleri 'yuksek cozunurluklu floresan mikroskop' ile 2014 yılı Nobel kimya odulune layık gorulmuşlerdi.

K : Tubitak.
__________________