İnsanlık olarak gezegenimizi hor kullanma konusunda ustumuze yok. İsvicre’de bir araya gelen bilim insanları, insanların verdiği zararlar nedeniyle toprak kalitesinin duştuğunu, collerin yayıldığını, ormanların azaldığını, vahşi yaşamın yerinden yurdundan edildiğini ve turbalıkların yok olduğunu belirtti.
Bu faaliyetler nedeniyle, normalde karbonu depolaması gereken toprak, karbon salınımına sebep olmaya başladı. Birleşmiş Milletler Hukumetlerarası İklim Değişikliği Paneli’ne (IPCC) katılacak olan uzmanlar ve politikacılar, toprağın somurusune son verilmesi gerektiğini duyuracaklar.
İşlenmemiş toprakların uzerinde yer alan bitkiler, karbondioksit gazını tuketiyor. Karbondioksit ise kuresel ısınmanın en onemli etmenlerinden biri. Boylece bitkiler, kuresel ısınma ile başa cıkmada yardımcı oluyor.

Acıklanacak olan raporda, ciftcilik ve kerestecilik yapma yontemlerinin karbondioksit salınımını arttırdığı yer alacak. Raporda ayrıca kırmızı et tuketiminin etkileri de yer alacak. Zor kararlar almamız gerektiğinin vurgulanacağı raporda, toprak kulanan biyoyakıt uretimi, plastik ve lif uretimi icin gerekli bitkilerin yetiştirilmesi, kerestecilik, kağıt sektoru, gıda uretim alanlarının acılması gibi alanlara dair bilgiler de paylaşılacak.
Rapor, ozunde toprağın karbondioksit salınımı icin mi depolanması icin mi kullanılacağı ikilemini tartışmaya acarken, IPCC’nin bugune kadar yaptığı en sert acıklama olacak.

Toprak kullanımı, uretim şekilleri ve ihtiyac duyulan uretim miktarı değiştikce değişmek zorunda olsa da coğu ciftci, bu tur bir değişiklik yapmaya hevesli değil. Artan gıda ihtiyacı da bu konuda bir başka acmazı oluşturuyor: İnsanları mı besleyeceğiz yoksa toprağı mı koruyacağız? Genelde kısa vadede daha kolay ve kazanclı olan ilk secenek tercih ediliyor.
Bilim insanları, yapmamız gereken cok iş olduğunu ve bu buyuk sorunun karmaşık bir cozumu olduğunu kabul ediyor. Bilim insanları, bir de yapmamız gerekenler listesi yayınladı. Liste şu şekilde:
Ormanlık bolgeleri korumak, ozellikle de tropik bolgelerde Daha fazla sebze ve daha az et iceren beslenme tarzına gecmek Turbalık alanları korumak ve mumkun olduğunca eski hallerine dondurmek Biyoyakıt uretimini azaltmak Ekinlerin ağaclarla bir arada olduğu tarımsal ormancılık (agroforesti) yapmak Ekin ceşitlerini coğaltmak
Cozum yontemleri konusunda da ceşitli tartışmalar suruyor. Bazı kişiler, dar alanda yoğun uretim yanlısı iken bazı uzmanlar da geniş alanda daha doğa ve toprak dostu tarımdan yana oluyor. Her durumda en cok etkilenecek olanlar ise fakir ciftciler olacak.
Ayrıca siyasetcilerin fosil yakıtlara karşı daha etkili ve kararlı bir mucadele vermesi de gerekiyor.
İnternethaber