Turkiye'de bilgisayar bilimi alanında cok başarılı oğrencilerin olduğunu ve bircoğunun basit bir hazırlık ile kesinlikle ABD de dahil yurtdışında başarılı bir kariyere sahibi olabileceğini soyleyen Selim Onal, “Fakat esas problem bu konuda bilinc ve farkındalık eksikliğidir” dedi. Ozellikle universite oncesi eğitimde bu konuda cok buyuk eksikliklerin olduğunu belirten Onal, şoyle devam etti: “Eğitime teknolojinin dahil edilmesi bence yanlış algılanıp, yanlış uygulanıyor. Ben eğitimin her şeyden once insan odaklı olması gerektiğini duşunuyorum. Bundan benim anladığım da eğitimcinin mutlu, huzurlu, sağlıklı bir calışma ortamının olması. Bunun sağlanmasının, akıllı tahtalardan, her oğrenciye son teknoloji tabletler verilmesinden daha onemli olduğunu duşunuyorum.

Bilgisayar Bilimi Eğitimi İcin Universite Gec
Eğitim kadrosu mutlu olduğu zaman ikinci adım olarak teknoloji uretme odaklı bir eğitim sisteminin duşulmesi gerektiğini belirten Onal, teknoloji eğitiminin cok daha erken yaşlarda verilmesi gerektiğini soyledi. Onal, “Oncelikle eğitimin erken aşamalarından itibaren iyi bir rehberlik servisi ile bu alanda ilgili, yetenekli oğrenciler belirlenmeli. Bu oğrencilerin kendilerini geliştirebileceği cok sayıda kitap ve internet sitesi mevcut ve bu kaynakların hitap ettiği yaş grubu da gitgide duşuyor. Artık ilkokul cağındakilerin bile programcılıkla tanışabileceği kaynaklar mevcut. Benim goruşume gore oğrenciler ilk ve ortaoğretimde cok iyi bir temel bilim eğitimi almalı, lise duzeyinde de bilgisayar bilimine yavaş yavaş giriş yapılmalı” dedi.

Google’ın Anahtarı Kendine Guven ve Bilgi
Google’da calışmak isteyenlere kendilerini nasıl bir surecin beklediği yolunda ipucları veren genc muhendis, sunum eşliğinde surecle ilgili bilgiler paylaştı. Ozellikle universite duzeyinde oğrencilerin daha cesur davranarak mulakatlara girmekten cekinmemeleri gerektiğini soyleyen Onal, Google'ın işe alım ofisinin bu konuda cok fazla kaynağın mevcut olduğunu ve ilgili oğrencilerin bunları ve diğer şirketlerin benzer kaynaklarını takip etmelerinin faydalı olacağını ifade etti. Google icin olmazsa olmazlar arasında ‘kultur’ faktoru geliyor. Bu Google icin cok onemli diyen Selim Onal, şunları soyledi: “Google temelde iki şeye cok onem veriyor. Birincisi adayların Bilgisayar Bilimi alanında temellerinin cok sağlam olması gerekiyor, ikincisi ise Google'un iş kulturunu iyi ozumseyip bu ortamın onlar icin ideal olup olmadığına karar vermeleri gerekiyor. Google'ın eleştiriye cok acık, paylaşmayı, ortak uretmeyi teşvik eden ama bir yandan rekabetci bir iş kulturu var.
Google’da doğrudan yonetici alımı yapılmıyor, belki cok cok istisna olursa ancak. Genelde adaylar muhendis olarak alınıyor, iki sene muhendis olarak calışıyor, ardından yonetici yapılıyor. Zaman icinde bir ‘Google kulturu’ oluştu ve bu muhafaza edilmeye calışılıyor. Google’da terfi duşunen biri, bunun icin muracaat etmesi gerekiyor. Bu surecte birlikte calışmayan Google calışanlarının oyları gecerli oluyor. Cunku amiri veya kendi calışma arkadaşları objektif olamayabilir”
Seminer sonunda oğrenciler Google Yazılım Muhendisi Selim Onal ile hatıra fotoğrafı cektirdi. Onal ise, oğrencilere Silikon Vadisi’nden getirilen Google hediyeleri armağan etti.
Kaynak