İTU ve yerli firmalardan bir ilk. ARIKOPTER, Turkiye'nin ilk yerli uretim insansız hava aracı olma ozelliğini taşıyor.

İTU Ucak ve Uzay Bilimleri Fakultesi, Uzay Muhendisliği Bolum Başkanı ve ROTAM Proje Yurutucu Yardımcısı Prof. Dr. Alim Rustem Aslan, Devlet Planlama Teşkilatı ile ortaklaşa 2002'den beri surdurulen Turkiye'nin ilk sivil helikopteri 'ARIKOPTER' projesinden bu yana rotorlu sistemler konusunda calıştıklarını kaydetti.

İnsansız hava aracı projesine 4 yıl once İTU Rektoru Prof. Dr. Muhammed Şahin'in yonlendirmesiyle başladıklarını aktaran Aslan, "Birinci prototipi 2 yıl test ettik. Daha iyisini yapmak uzere ilgili sanayi kuruluşları ile birlikte harekete gectik. İkinci prototipi bazı malzemeleri genc temin edebilmemezden dolayı 9 ayda bitirebilirdik" dedi.

Uzaktan kumanda ve oto-pilotla calışabilecek helikopter, 200 kilometre mesafe kat edebilecek.

ARIKOPTER'in en onemli ozelliği ise 2 saat havada sabit kalabilmesi.
Diğer insansız hava aracları kalkmak ve inmek icin ozel bir piste ihtiyac duyuyor. İTU'nun yaptığı helikopterin boyle bir zorunluluğu yok.

'TURKİYE MOTOR URETECEK'

Projeyi, test ucuşlarının ardından ilgililere teslim edeceklerini ifade eden Aslan, "Bir sonraki daha da iyi olacak. Dunyada, bu alanda uretim yapan cok sayıda ulke yok. Şu an motor yapamıyoruz ama Turkiye'de motor tasarım ve uretim projeleri de başladı. 5 yıla kadar Turkiye kendi turbo jet motorunu uretecek. İTU'de bu projenin partneri" diye konuştu. Rektor Prof. Dr. Muhammed Şahin de 4 yıldır urun odaklı Ar-Ge faaliyetleri yuruttuklerini belirterek, "Yakında havalanacak olan insansız helikopterimiz bu projelerimizden bir tanesi" dedi.

Kaynak