Dunya uzerinde farklı ulkelerin uzay araştırmalarına yatırımlarının ardından Turkiye de bu alandaki gelişmelerini tamamladı. 13 Aralık 2018 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yayınlanan kararname sonucunda kurulan Turkiye Uzay Ajansı, yonetim kurulunda yer alan kişileri belirledi. Belirlenen kurulun başına Havacılık ve Uzay Teknolojileri'nin eski genel muduru Serdar Huseyin Yıldırım getirildi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yapılan acıklamanın sonucunda Turkiye Uzay Ajansı'nın yonetici kadrosundan kimlerin olduğu belirlendi. 7 uyeden oluşan yonetim kurulu, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından atandı. Resmi Gazete'de yayınlanan karara gore Havacılık ve Uzay Teknolojileri'nin eski genel muduru Serdar Huseyin Yıldırım, Ajansın Yonetim Kurulu Başkanı oldu.
Yonetim kuruluna, İstanbul Teknik Universitesi (İTU) Uzay Muhendisliği Bolumunun kurucularından Prof. Dr. Yurdanur Tulunay, TUBİTAK Ulusal Gozlemevi Muduru Prof. Dr. Sacit Ozdemir, TUBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitusu Muduru Doc. Dr. Lokman Kuzu, NASA'nın Mars projesinde gorev alan Dr. Ahmed Akgiray, STM Savunma Sistemleri AŞ Genel Muduru Murat İkinci ile TURKSAT Genel Muduru Cenk Şen dÂhil oldu.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın konuya ilişkin yaptığı acıklamalar şu şekilde oldu:
"Cumhurbaşkanımızın tensipleriyle atanan Turkiye Uzay Ajansı Yonetim Kurulu, Resmi Gazete'de yayımlanan kararla belli oldu. 'Milli teknoloji, guclu sanayi' vizyonumuzu uzay ve havacılık alanında hayata gecirecek yıldız kadromuzla Turkiye'yi uzay ligine taşıyacağız. Yaklaşık 20 yıldır Turkiye'nin gundeminde olan Turkiye Uzay Ajansı'nın ilk yoneticileri olan arkadaşlarımızın sorumluluk bilinciyle hareket edeceğinden şuphe duymuyoruz."

Ajansın kuruluş mevzuatına gore gorev sureleri uc yıl olarak belirlenen yonetim kurulu uyeleri, gorev surelerinin bitmesi durumunda yeniden secilebilecek. Her ay en az bir kere olmak uzere yonetim kurulunun calışma usulu ve esasları yonetim kurulunun toplantısıyla, ajans tarafından cıkarılacak yonetmelikle duzenlenecek.
Ajansın kuruluş, gorev ve yetkilerine dair usul ve esasları duzenleyen Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile birlikte Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'na bağlı olan Havacılık ve Uzay Teknolojileri Genel Mudurluğu'nun gorevi sonlandırılmıştı. Havacılık ve Uzay Teknolojileri Genel Muduru Serdar Huseyin Yıldırım, Turkiye Uzay Ajansı'nın Başkanı olarak gorevlendirildi.

Webtekno