C, F ve Fe'den oluşan bir kimyasal bileşik matematik problemlerinin cozumunde kullanılıyor

Bu molekul şu anda dunyanın en ileri kuantum bilgisayarı – 7 qubit’lik bir kuantum bilgisayarı olarak IBM araştırıcılarının Shor’un kuantum faktorleme algoritmasını cozmeye yarıyor.

Bileşikte bulunan beş adet fluor ve iki karbon-13 atomu kuantum biti (kubit-qubit) olarak calışıp matematik problemlerinin cozumunde kullanılabilir, cunku bunların donuleri (spin) birbiriyle etkileşebileceği gibi radyo-frekans atımları ile programlanabilir ve tespit edilebilir (NMR olarak ta bildiğimiz nukleer manyetik rezonans ile).

Bu bileşiğin kimyasal adı dikarbonilsiklopentadienil (perfluorobutadien-2-il)demir (C11H5F5O2Fe) şeklinde olup, pentafluorobutadienil siklopentadienildikarbonildemir kompleksi olarak ta bilinir.

Dr. Isaac Chuang (solda) ve Constatino Yannoni IBM’de ozel olarak tasarlanmış bu molekul icindeki cekirdek donulerinin etkileşimlerini kullanarak, geleneksel bilgisayarlardan bircok kereler daha kuvvetli olan bu kuantum bilgisayarını kullanıyor.

Bu resimde ise, Dr. Chuang guclu kuantum bilgisayarlarından birini tutarken goruluyor:
2001’de, Dr. Chuang IBM araştırmacılarının ve Stanford’daki bir grup doktora oğrencisine onderlik ederek, buradaki gibi bir orneği kullandılar, her molekulde gunumuzdeki en karmaşık kuantum hesaplamasını yapabilen, icinde yedi kuantum biti (kubit) mevcuttur – Shor’un kuantum faktorleme algoritmasının ilk kez gosterilmesi acısından onemli bir gelişme.
Bu resimde, Dr. Chuang’ın 7-kubitlik kuantum bilgisayar molekullerini nukleer manyetik rezonans cihazının tepesine yuklerken goruyoruz. Tankın icinde, molekullerin donusu cok kuvvetli manyetik alanlardan etkilenecek ve Shor’un kuantum faktorleme algoritması icin molekulleri onceden programlanan radyofrekans atımlarına gore yonlendirecek.

Daha fazla bilgi icin