Net Applications adlı web araştırma firmasının tespitlerine gore Google'ın kampusu Googleplex binasından dışarı cıkan internet trafiğinin yuzde 30’luk kısmı ‘gizli’ bir işletim sistemi platformundan gercekleşiyor.

Dunyanın ceşitli ulkelerine yayılmış 20 binden fazla calışana sahip Google’ın genel merkezi ABD’nin Kaliforniya eyaletindeki 47 bin metrekareye yayılan Googleplex adlı kampusu. Firmanın ana urunleri bu tesiste geliştiriliyor.

Firmanın imzasını taşıyan yazılımların en onemli ozelliklerinden biri de kullanıcılara acık bir yapı icerisinde, geniş bir deneme katılımcısı eşliğinde geliştiriliyor olması. Ne var ki bu konuda bir istisna oluşmuş gibi gorunuyor.

Net Applications adlı web araştırma firmasının tespitlerine gore Googleplex binasından dışarı cıkan internet trafiğinin yuzde 30’luk bir kısmı ‘gizli’ bir işletim sistemi platformundan gercekleşiyor. Normalde her bilgisayar internette bir adrese bağlandığında kullandığı işletim sistemini, web tarayıcısının markası ve surumunu karşıdaki web sitesine yolluyor. Ancak Google ana merkezinden dışarı yonelik trafiğin neredeyse ucte birinde ‘tanımsız’ olarak kaydedilen sunucu kayıtları akla hemen yıllardır konuşulan Google işletim sistemini getiriyor.

Google’ın dunyanın en yaygın işletim sisteminin mimarı Microsoft ile arasının pek hoş olmadığı biliniyor. Docs (Belgeler) adlı hizmetiyle firmanın en buyuk gelir kaynağı Office yazılım setine doğrudan bir rakip yaratan Google, ardından Chrome adlı bir web tarayıcısı geliştirerek ikinci salvoyu yapmıştı. Android kod adıyla geliştirip ilk orneğini HTC firmasıyla cıkardığı cep telefonu işletim sistemi de Windows Mobile’a karşı cephe kazanmaya calışıyor.

Google tarafından resmi olarak hicbir zaman kabul edilmemiş olsa da firmanın aklında Windows’a karşı bir işletim sistemi geliştirmek olduğu biliniyor. Bu sayede web tabanlı olan ve olmayan butun hizmetlerini Microsoft’tan bağımsız olarak geliştirip dağıtabilmesi mumkun olacak.

Geliştirmesi iki yıl suren ve duyrulana kadar bir sır olarak kalan web tarayıcısı Chrome gibi Google’ın yakın zamanda (buyuk ihtimalle Linux tabanlı) bir işletim sistemi cıkarmasına kesin gozuyle bakılıyor.

veteknoloji

__________________