Bilim insanları kuantum ışınlama rekorunu ‘darmadağın etti.’
Cin’in Hefei kentineki Bilim ve Teknoloji Universitesi araştırmacıları, kuantum ışınlaması alanında rekor kırdı. Juan Yin’in başını cektiği ekip, 16 kilometre mesafeyle gercekleştirilen gecmiş rekoru 81 kilometre geliştirdi.
Maddenin enerjiye donuşturulerek uzay-zamanda hareket ettirilmesi deneyinde, Yin’in ekibi standart olarak bu deneylerin girdisini oluşturan bir foton cifti kullandı. Fotonlar arasındaki mesafe ne olursa olsun, bir tanesinin gosterdiği tepki diğerini de etkiliyor.
Yapılan deneyde, fotonlardan biri A, diğer de B noktasına ışınlandı. Fotonların ozelliği sonucu, A noktasındaki fotonun değişmesiyle, B noktasındaki parcacık da değişim gosteriyor. A’dan B’ye bilgi aktarılmıyor, ancak foton değişimi, kubit olarak bilinen quantum bitlerin kısmen kodlanmasında kullanılıyor. Kubitlerin B noktasında yeniden oluşturulması icin A noktasından gelecek bilgiye ihtiyac duyuluyor.
KUANTUM İNTERNET
Işınlama, uzayda mudahale edecek foton parcacıkları bulunmadığı surece cok guvenli bir yontem. Deneyde yer alan Yuao Chen, bir sonraki adımın uydularla ışınlama yapmak olacağını, ileride kurulacak kuresel ışınlama sisteminin, kuantum internet icin kapı aralayacağını belirtti.
Avustralya’nın Sdyney Universitesi’nde Kuantum Sistemleri Merkezi’nde gorevli Michael Biercuk, “Cin’de yapılan deneyin cok etkileyici olduğunu ancak gelişmiş kuantum sistemleri icin daha fazla hız gerektiğini” belirtti.
Yin ve ekibi, şu an dakikada beş kubit transfer edebiliyor. Biercuk, “Eğer uzun mesafeli ışınlamayı kullanılabilir kuantum-iletişim veya bilgisayar uygulamalarında değerlendirmek istiyorsak, hızımızı fazlasıyla artırmamız gerekiyor” dedi.kaynak
- ReadBull.net
- Teknoloji Forumları
- Bilim ve Teknoloji
- Cin'den 'kuantum ışınlama' rekoru!