Apple’ın gecmişte kullanıcılara haber vermeden cihazlarındaki muzik dosyalarını sildiği ortaya cıktı.

Apple’a acılan yeni bir anti-tekel davasında, şirketin kullanıcıları hic uyarmadan cihazlarındaki muzik dosyalarını sildiği ortaya cıktı. Apple bunu ozellikle Amazon gibi rakiplerinden satın alınan ve Apple cihazlara indirilen muzik arşivlerini temizlemek icin yapmış. İşin kotu tarafı, Apple’ın iTunes mağazası dışından gelen bu muziklerin yasal kaynaklı olmaları ve kullanıcılar tarafından para odenerek edinilmiş olması.

Apple bu işlemi gercekleştirmek icin cihazda yabancı kaynaklı muzik dosyası tespit ettiğinde, kullanıcıyı bir hata mesajıyla cihazı fabrika ayarlarına dondurmek zorunda bırakarak yapıyormuş. Bu şekilde fabrika ayarlarına dondurulen Apple cihazdaki yabancı muzik arşivleri siliniyor, ancak kullanıcıya bununla ilgili herhangi bir uyarı verilmiyormuş.

Mahkemede ifade veren Apple yazılım guvenlik uzmanı Augustin Farrugia bu olayı doğrulamış bulunuyor. Farrugia yaptığı savunmada bu işlemin cihazlardaki olası korsan dosya yukleme girişimini engellemek icin yapıldığını, kullanıcılara ise “kafalarını fazla karıştırmamak icin” herhangi bir bilgi verilmediğini belirtmiş.

Apple eğer bu davadan hukum yerse 350 milyon dolar civarında cezaya carptırılabilir. Ancak uzmanlar bu cezanın anti-tekel yasaları doğrultusunda rahatlıkla uc katına kadar katlanabileceğini ongoruyorlar.

https://www.technopat.net/2014/12/04...ten-dava-yedi
__________________