7 Ağustos tarihinde dunyadan Jupiter’i gozlemleyen amator astronom Ethan Chapel, gaz devine bir asteroitin carpma anını ve sonrasındaki parıltıyı kaydetmeyi başardı.
Chapel, arka bahcesindeki teleskop yardımıyla yaptığı gozlem sırasında beklenmedik bir parıltının oluştuğunu ve bu sırada kayıtta olduğu icin kendisini şanslı saydığını belirtti. Amator astronom, kaydettiği videonun carpışma kısmını bir gif haline getirerek, kendi sayfasından paylaştı.



Asteroitin carpma anı ve ortaya cıkan parıltı

Araştırmacılar, Jupiter’in yuzeyinde oluşan bu parıltının muhtemel bir asteroit carpışması olabileceğini soylerken, olayın buyuk bir teleskop tarafından gozlemlenmiş olabileceği ihtimalini karşı, kayıtlar inceleniyor. Belki de, ilerleyen gunlerde daha net bir goruntu ortaya cıkabilir.
Aslında Jupiter icin bir asteroitin carpması, Asteroit Kuşağı’nın yorungesinin ic bolumunde bulunmasından dolayı cok sık yaşanan bir durumdur. Yıllar icerisinde Jupiter’in kutlesel cekimi ile yorungeleri farklılaşan bu bolgedeki asteroitler, belli aralıklarla gaz devine caparak boyle goruntuler oluşturabiliyorlar.

Jupiter’e carpan cisimlerden en unlusu ise, 1994 yılında gezegene carpan Shoemaker–Levy 9 ismiyle bilinen bir kuyruklu yıldızdır. O donemde, carpışmanın ardından kuyruklu yıldızın Jupiter uzerinde bıraktığı izler, dunyanın dort bir yanından gokbilimciler tarafından aylar boyunca gozlemlenebilmişti.
2007, 2010 ve 2012 yıllarında da Jupiter’e carpan asteroitler de bu parıltıya benzer bir goruntu ortaya cıkarmıştı.

uzay.co


__________________