NASA, gectiğimiz aylarda Mars'ta metan gazı kalıntıları keşfettiğini soylemişti. Bu keşif, dunya dışı yaşamın varlığına en buyuk kanıt olarak duşunulmuştu. Son yapılan araştırmalar, kalıntıların biyolojik kaynaklı olma ihtimalini devre dışı bırakmıyor.

Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), gectiğimiz Haziran ayında Kızıl Gezegen Mars’ta metan gazı kalıntıları bulunduğunu kamuoyu ile paylaşmıştı. Hatta bu haberin ardından Mars’ta yaşam var mı ya da daha onceden yaşam var mıydı soruları insanlar arasında hararetli bir şekilde tartışılmaya başlanmıştı.

Metanın nereden geldiğini belirlemek ve bu surecin jeolojik mi yoksa biyolojik mi olduğunu anlamak isteyen ekip, Newcastle Universitesi onculuğunde birtakım yeni calışmalar yurutuyordu. Cunku metan, mikrobiyal yaşamla birlikte ortaya cıkmış ya da jeolojik bazı olaylardan dolayı da oluşmuş olabilirdi. Bu calışmalar henuz kesin bir cevap sunmuyor, ancak elde edilen bazı onemli bilgiler de mevcut.



Basitce soylemek gerekirse, Mars'taki metan, gezegende hayatın var olduğunun bir kanıtı olarak duşunulemez; bu yuzden bilim insanları, olasılıkları daraltmak icin calışıyorlar. Bu yeni calışmada araştırmacılar, Mars'ta ne kadar erozyon gercekleştiğini hesaplamaya calıştılar ve bunu gecmişteki mevsimsel değişikliklerde ortaya cıkan metan gazı seviyesiyle eşleştirdiler.

Her şey hesaplandıktan sonra Scientific Reports’da yayımlanan bir bildiride araştırmacılar, Mars'taki ruzgar erozyonu gozlemlerine dayanarak, metanın olası kaynağını etkin bir şekilde elediler. Yayımlanan bildiriye gore keşfedilen metan gazı kalıntılarının, kayaların parcalara ayrılması ve gazı havaya bırakması sonucu oluşması pek olası değil. Yani kalıntılar, ruzgar kaynaklı bir olaydan dolayı meydana gelmedi.

Peki kalıntılar biyolojik yaşam kaynaklı olabilir mi?



Ruzgar erozyonu ile metan kalıntıları arasında sağlam bir bağlantı oluşturamayan ekip, metan gazının muhtemelen başka bir kaynaktan gelebileceğini one suruyor. RuzgÂr aşınması seceneğinin dışarıda bırakılması, metanın daha az potansiyel bir jeolojik kaynağı olduğu anlamına geliyor. Ancak metanın biyolojik kaynaklar sonucu oluştuğuna dair hicbir kanıt bulunmamasına rağmen kesin bir dille de reddedilmiyor. Yani henuz gazın kaynağı bilinemiyor.

Mars’ta yaşam halen daha ucu acık bir soru olarak karşımıza cıkıyor. Ekip, kalıntılar uzerinde calışmalarını yurutmeye devam ediyor. Metan kalıntılarının kaynağının ne olduğu henuz bilinmese de biyolojik yaşam ihtimali seceneği henuz elenmiş değil.

İnternethaber

__________________