Hubble’ın Halefi James Webb Uzay Teleskobu, Dunya Dışı Yaşamın Kilidini Acabilir


1990 yılından beri araştırmalar yapan emektar teleskop Hubble, dunya dışı yaşam araştırmalarında yerini halefi James Webb Uzay Teleskobu'na bırakacak. Yeni teleskop yeni dunyalar bulmak icin hız kesmeden calışacak.
NASA, 2017 yılında ultra cuce bir yıldız olan ve dunyadan yaklaşık 40 ışık yılı uzaklıkta yer alan Trappist-1 adlı bir yıldızın ve sisteminde bulunan 7 adet gezegenin keşfedildiğini acıklamıştı. Bu keşif, dunya dışı yaşam ya da yaşanılabilir başka dunyalar icin oldukca onemli bir keşif olarak gorulmuştu.
Hubble Uzay Teleskobu’nun halefi olarak gorulen James Webb Uzay Teleskobu, yaşanan bazı aksiliklerden dolayı henuz aktif hale getirilmemişti. Onumuzdeki yıllarda kullanılmaya başlanması duşunulen yeni teleskop, bilim insanlarına uzayın derinliklerinde pek cok keşif yapma imkanını da sunacak. James Webb Uzay Teleskobu’nun Trappist 1 ve cevresinde bulunan gezegenler hakkında da cok onemli bilgiler toplaması bekleniyor.
Trappist-1’in Sistemi’nde Dunya benzeri yaşam olabilir


TRAPPIST-1'in keşfi bilim toplumunda oldukca buyuk bir haberdi. Dunya dışı yaşamı bulmak icin hız kesmeden calışan bilim insanları, TRAPPIST-1 yıldızının bir değil, iki değil, potansiyel olarak yedi dunya benzeri gezegenin yorungede bulunduğunu soyluyor ve bu gezegenlerden bazılarının yaşam potansiyelinin oldukca yuksek olduğunu duşunuyorlar.
Gezegenlerden 4 tanesinin yaşam icin ya cok sıcak ya da cok soğuk olduğu duşunuluyor. Araştırmacılar, bunun nedeninin gezegenlerin yorungedeki hareketlerinden ve konumundan kaynaklandığını soyluyor. Ancak bu gezegenler arasından 3 tanesi Trappist-1’e “ideal” uzaklıkta yer alıyor ve yaşam icin oldukca uygun yuzey sıcaklıklarına sahip. Eğer gezegenlerde uygun atmosfer varsa yaşamın olmaması icin hicbir sebep gorulmuyor.
James Webb Uzay Teleskobu, Trappist-1 Sistemi’nin Keşfinde Buyuk Rol Oynayacak


Son calışmalarda araştırmacılar, TRAPPIST-1 sisteminde James Webb Uzay Teleskobu tarafından yapılabilecek keşiflerin neler olabileceğine odaklandılar. Calışma, teleskobun gezegenlerden hangisinin atmosfere sahip olduğunun dışında birkac farklı keşif icin daha kullanılacak ve durmaksızın calışacak.



Araştırma ekibi, James Webb'in uzaydaki ilk yılında bu gorevleri kolaylıkla halledebileceğine inanıyor. Ancak ne yazık ki bitmeyen problemler zinciri dolayısıyla uzay teleskobunun fırlatılması 2021 yılına ertelendi. Bu tarihe kadar Trappist-1 sistemi hakkında calışmalar yurutulmeye devam edecek.

__________________