Bakteriler, olumcul hastalıklar da dahil olmak uzere insan hayatını tehdit eden unsurlar arasında ve antibiyotiklere de oldukca hızlı bir şekilde direnc geliştirebiliyorlar. Ancak bilim insanları, en sonunda bakterilerin bu direncini kırabilecek potansiyel bir yol keşfettiler.

“Staphlococcus aureus” bakterisi, bircok ciddi enfeksiyonun en buyuk sebeplerinden bir tanesi ve antibiyotik tedavisine de oldukca direncli. Ancak UNC Tıp Fakultesi’nden bilim insanları, bu bakterilerin bazı antibiyotiklere karşı daha hassas hale getirecek bir yol buldu.

Bilim insanları, “rhamnolipids” adı verilen ek molekullerin, S. Aureus’a karşı yuzlerce kat daha etkili olan “tobramycin” gibi aminoglikozit antibiyotikler yapabildiğini keşfetti. Rhamnolipids, oldukca efektif bir şekilde S. Aureus hucrelerinin dış zarlarını acabiliyor boylece aminoglikozit molekulleri iclerine daha kolayca girebiliyor.

S. Aureus’u alt etmenin yolu


UNC Tıp Fakultesi Bağışıklık Bilimi ve Mikrobiyoloji Departmanında Yard. Doc. Dr. olan ve araştırmanın yazarlarından Brian Conlon “Standart antibiyotiklere direnebilen ya da dayanabilen bakterileri oldurmek icin yeni bir yola ihtiyac vardı. Bu amacla zar gecirgenliğini değiştirmeyi bulduk” ifadelerini kullandı.

S. Aureus icin uygulanan standart tedaviler bakteriyi oldurmuyor; cunku bakteri genetik olarak ozel antibiyotik direncine sahip oluyor ya da kendilerini doğası gereği daha az korunmasız hale getirecek bir bedenin icerisinde buyuyorlar. Orneğin S. Aureus, metabolizmasını apse icerisindeki duşuk oksijenli bolgelerde hayatta kalabilecek şekilde adapte edebiliyor ya da kistik fibroza sahip kişilerin mukus dolu ciğerlerinde hayatta kalabiliyor. Bu ortamlarda bakteriyel dış duvar ya da zar, aminoglikozite karşı daha gecirmez bir hale geliyor.

Araştırmanın ilk yazarı Lauren Radlinski, Conlon ve ekip arkadaşları 2017 yılında yaptıkları bir araştırmada rhamnolipids’in, S. Aureus’un standart test gerilmelerine karşı gelişmiş bir tobramycin potansiyeli olduğunu keşfettiler. Rhamnolipid’ler, diğer bir bakteriyel tur olan “Pseudomonas aeruginosa” tarafından uretilen kucuk molekullerdir ve yuksek dozlarda, rakip bakterinin zarında delik acabiliyorlar.

Rhamnolipid ile tobramycin’in birleşimi


Conlon, Radlinski ve ekip arkadaşları yeni calışmalarında, sıradan klinik pratiklerinde oldurmesi bir hayli zor olan S. Aureus populasyonuna karşı rhamnolipid-tobramycin kombinasyonunu test ettiler. Araştırmanın sonunda rhamnolipid’in tobramycin’in potansiyelini artırdıklarını keşfettiler.

Radlinski “Normalde S. Aureus populasyonuna ya hic hasar vermeyecek ya da cok az hasar verecek Tobramycin dozları Rhamnolipid ile birleştirilince hızlı bir şekilde bu populasyonu oldurdu” dedi.

Farklı bakteriler uzerinde de kullanılabilir


Conlon, Radlinski ve ekip arkadaşları, duşuk dozdaki rhamnolipid’in dahi S. Aureus zarını değiştirdiğini ve bunu da aminoglikozite karşı daha gecirgen hale getirerek yaptığını keşfettiler. Ayrıca yapılan deneyler gosterdi ki bu strateji sadece S. Aureus’a karşı değil olumcul hastalıklara sebep olan “Clostridioides difficile” da dahil olmak uzere bazı diğer bakterilere karşı da kullanılabilir.

Rhamnolipid’in bircok varyantıyla geliyor ve bilim insanları, insan hucreleri uzerinde cok az ya da hic toksik etki bırakmayacak ve diğer bakteriler uzerinde kullanılabilecek potansiyel varyantları bulmayı umut ediyor. Ekip, ayrıca var olan antibiyotiklerin potansiyelini artıracak ve mikroplara karşı mikroplar kullanılabilecek yeni calışmalar uzerine planlar yapıyor.

İnternethaber

__________________