800 Bin Kilometre Uzaklıktaki Bir Ampulu Bile Tespit Edebilen Super Hassas Tarayıcı

Cardiff Universitesi'ndeki araştırmacılar ve Sequestim isimli bir firmadaki yetkililerin ortak calışmasıyla birlikte kamyonların icerisinde kacak bir şekilde seyahat eden kişilerin tespit edilmesini kolaylaştıracak bir sistem geliştirildi. İnsanların yanı sıra silahları da tespit edebilen sistemin sınır guvenlik ekiplerince kullanılması duşunuluyor.
Bilim insanları, sınırdan kacak bir şekilde insanları gecirmeye calışan kamyonların icini gozlemleyebilecek super hassas tarayıcılar geliştirildi. Saatte 160 km hızla giden araclardaki insanları, hatta silahları bile tespit eden tarayıcının sınır guvenlik ekipleri tarafından kullanılması bekleniyor.
Derin uzaydaki astronomik etkinlikleri tespit etmek icin tasarlanmış bir uzay teknolojisini kullanan tarayıcı, yaklaşık 800 bin kilometreden 100 W değerindeki bir ampulu gorebilecek duzeyde bir teknolojiyi bunyesinde barındırıyor.
160 km/s hızla giden aracların icindeki nesneleri tespit edebiliyor

Cardiff Universitesi ve Sequestim, proje uzerinde birlikte calışarak bu sistemin fazlasıyla yararlı olabileceğini belirtti. Sınır guvenlik ekiplerinin işini kolaylaştıracak olan sistemin aynı zamanda kontrol işlemlerini de hızlandırarak uzun kuyruklara son verebileceği duşunuluyor.

İllegal olarak sınırdan gecmeye calışan multecileri tespit edecek

Cardiff Universitesi'ndeki araştırmacılardan biri olan Dr. Sam Rowe, "Bu tarayıcıyla birlikte insanlar taşıma sandıklarının icine saklanmış olsa dahi kolaylıkla tespit edilebiliyor. Tum bunların yanı sıra insanların kıyafetlerinin altına saklanmış silahları bile gorebiliyoruz" ifadelerini kullandı.

Araştırmacıların ifadelerine gore bu yontem, onceki sistemlerin tespit edebildiği hızların 30 kat daha ustune cıkabiliyor ve kucuk bir yer kaplıyor. Sequestim satış ve pazarlama muduru Ken Wood, "Kamera, milimetrelik dalgaları tespit ediyor. Bu dalgalar gorulebiliyor olsa da bir dalganın bin katından daha fazla dalga boyunda gorulebiliyor" ifadelerini kullandı.