BİLİYOR MUYDUNUZ?
Einstein’ in 3 yaşında konuşmaya başladığını... 9 yaşındayken henuz istediği her şeyi tam olarak soyleyemediğini...
Hocasının anne ve babasına “oğlunuz ne olursa olsun hicbir zaman başarılı olamayacak” dediğini...
Bir diğer hocasının da “oğrencilere kotu ornek oluyorsun” diyerek okulu bırakmasını istediğini...
Matematik hocasının “tembel kopek” taktığını... Newton’ un cekingenliği yuzunden diferansiyel ve entegral hesabını 38 yıl sonra yayınladığını... Gecimsiz ve kuşkulu kişiliği yuzunden okul arkadaşları tarafından hırpalandığını ve hor gorulduğunu... Howking’ in felc nedeniyle konuşma ve hareket yeteneğini kaybettiğini, hayatını tekerlekli sandalyeye bağlı surduğunu... İnsanlarla tek iletişiminin bilgisayar olduğunu...
Einstein ve Newton dan sonraki en iyi fizikci olduğunu... Baskule cıkıp ta one doğru eğildiğinizde kilonuzun daha az olduğunu ve baskul uzerindedik durumdayken kolunuzu hızlıca kaldırdığınızda kilonuzun bir an icin arttığını... Fahrenheit 451 derekesinde ustu kapalı olmayan, kağıttan yapılmış bir tencerenin icinde su kaynatılabileceğinizi... Ayrıca Francois Truffaut’ un unlu filmi “Fahrenheit 451” inde adını bu durumdan aldığını... İnsanın goz kapaklarını acıp kapatırken harcadığı enerjinin 20 kg lık bir yuku kaldırmak icin harcadığı enerjiye eşit olduğunu... Kopeklerin ve kediler renklerin goremediklerini..ve bu hayvanların dunyadaki her şeyi siyah beyaz gorduklerini... Dunya ustunde golgeler genellikle oğleyin en kısadır. Akşama doğru uzar. Peki Dunya'da golge uzunluğunun değişmediği yer var mıdır? Kutuplarda Guneş'in ufuktan yuksekliği hep aynıdır. Bu nedenle golge uzunluğunun değişmediğini... Yeryuzunde herhangi bir anda 2000 tane yıldırım duşmektedir. Bir yıldırımın taşıdığı akım ortalama 1 amperdir. Bulutların tavanı delebilecek iyonosfer tabakası ile yeryuzu arasındaki potansiyel fark -300.000 v- olur. Sadece yıldırım aktivitelerinden dolayı yer yuzune aktarılan gucun; P=I*V=2000*300000
P=600000000W
dolaylarında olduğunu... Galileo’nun dunya icin yuvarlak dediğini bu hareketi yuzunden idam edildiğini; Darwin’in gencliğinde rahip olmak istediğini fakat yanlışlıkla cıktığı bir gemi gezisi sonucunda yine yanlışlıkla canlı bilimci olduğunu...
HAIN HUNI
Fark ettiyseniz huni kullanarak bir seyi doldururken zaman zaman su siseye bosalmaz ve huninin tepesine kadar yukselir. Bu durumda huniyi biraz yukari kaldirmak gerekebilir. Neden boyle yaptigimizi biliyor musunuz?
Huniye bosaltilan su siseye girdikce sisenin icinde kacacak yeri olmayan havayi sikistirmaya baslar. Sisenin icindeki hava basinci huninin icindeki suyun akisini durdurur. Bu durumda huniyi biraz yukari kaldirip sikisan havanin cikmasina izin vermek gerekir. Boylece sivi tekrar akmaya baslayacaktir.
SUDAKI TAS
Terazinin bir kefesine bir bardak su ve bir tas koyun. Digerine ise karsi kefeyi dengeleyecek sekilde agirlik koyun. Sonra bardaktaki suyun icine atin. Sizce denge bozulur mu?
Denge bozulmaz. Tas suyun icinde disarida oldugundan daha hafif olacaktir. Cunku su tasa yukari dogru bir itme kuvveti uygular. Ayrica tas kendi hacmi kadar suyu tasiracaktir. Bu durumda su, bardagin dibine fazladan biraz daha kuvvet uygulayacaktir ki bu da tam olarak tasin kaybettigi agirlik kadar olacaktir.
TARTILIN BAKALIM
Baskule ciktiginizda one dogru egilin. Ne oluyor? One egilirken kilo kaybediyorsunuz degil mi? Simdi baska bir sey deneyelim. Dik dururken kollarinizdan birini hizla yukari kaldirin. Kolunuzu yukari dogru kaldirirken kilonuzun da bir an icin arttigini farketmissinizdir. Peki niye boyle oluyor?
SUYU YONLENDIRELIM
Saciniz kuruysa bahsedecegimiz deneyi sizde yapabilirsiniz. Plastik kucuk bir tarak alip sacinizi tarayin; aslinda taragi tuylu bir kumasa surtsenizde olur. Sonra bir lavaboya gidip muslugu azicik acin. Oyle ki, su damla damla aksin taragi suya yaklastirin. Damlaciklarin birlestigini ve taraga dogru yaklastiklarini goreceksiniz !
GOZ ACIP KAPAYINCAYA KADAR
Goz acip kapayincaya kadar derizde bu kisa surede ne kadar enerji sarfettigimizi dusunmeyiz. Isterseniz inanmayin fakat insanin goz kapakalarini acip kapamak icin harcadigi enerji 20 kg'lik bir yuku kaldirmak icin harcadigimiz enerjiye esittir.
NASIL GORUYORUZ?
Her zaman nasil gordugumuzu bilirsiniz. Gozlerimize bircok farkli rengi goruruz. Biz renkleri gorme konusunda cok sansliyiz. Bir kopek veya bir kedi renkleri goremez. Bu hayvanlar dunyadaki herseyi siyah-beyaz televizyondaki gibi gorurler.
__________________