İsvicre'deki Triftgletscher buzulu. Soldaki fotoğraf 1990, sağdaki ise 2001 yılına ait.
Alpler’deki buzullar 22’nci yuzyılı goremeyecek
Kuresel ısınma nedeniyle Alp Dağları’ndaki buzulların yuzde 70’inin bu yuzyıl icinde eriyeceği tahmin ediliyor.
LONDRA - Kuresel ısınma coğrafya tanımadan deniz kıyısı, dağ zirvesi farketmeksizin buzulları eritiyor. Avrupa’nın en onemli sıradağı Alpler’deki buzullar da hızla yokoluyor. Zurih merkezli Dunya Buzul Gozlem Merkezi’nin (WGMS) araştırmasına gore Alpler’deki buzulların yuzde 70’i, gelecek yuzyıla kadar erimiş olacak.
Bilim insanları tahminlerini, superbilgisayarlarda yapılan ısı değişimleri ve yağmur rejimi simulasyonlarına dayandırıyor.
ERİME İKİ YUZYILDIR SURUYOR
Alpler’deki buzul erimesi surpriz değil. Simulasyona gore, 1850 yılında 4 bin 474 kilometre kare olan buzul alanı, 1970’lerde 2 bin 903 kilometre kare’ye ve 2000’de ise 2 bin 272 kilometre kare’ye geriledi. Kısacası buzullarda erime surpriz değil, son iki yuzyıldır kendini gosteriyor.
Araştırma, Alpler’deki buzulların 1850-1970 aralığında her on yılda yuzde 3’e yakın eriğini gosteriyor. Ancak asıl urkutucu olcumler, 1970 sonrası, kuresel ısınmanın arttığı doneme ait. 1970’den bugune buzullar her on yılda bir yuzde 8.2 oranında eridi.
SICAKLIK 1 DERECE ARTSA BİLE SONUC FELAKET
Tahminlere gore, İsvicre’de hava sıcaklıkları yuzyıl sonuna dek 3 derece, yağmur ise yuzde 10 oranında artacak. Bilim insanları yaz sıcaklıklarının 3 derece artmasının buzulların onune gecilemeyecek şekilde erimesine neden olabileceğinden endişeleniyor. Tahminlere gore, hava sıcaklığının 1 derece dahi artması buzulların yuzde 40’ının erimesi demek.
KAR YAĞIŞI CARE OLABİLİR Mİ?
Ancak, sıcaklığın artmasına paralel olarak yağmurların da artmasının buzul erimesine bir nebze care olabileceği duşunuluyor. WGMS, Alpler’deki buzulların yeniden buyumesi icin gerekli ısı ve yağmur rejimi dengesini araştırıyor. Ayrıca sıcaklıkların artmasıyla, buzullara evsahipliği yapacak bolgelerin rakımı da yukseliyor. Artık buzullar 340 metre daha yuksekte oluşabilecek.
Buzullar, Dunya’nın en onemli tatlı su kaynaklarından, her yıl doğal olculerde eriyen karlar ırmakları besliyor. Buzullar ayrıca sulama ve hidroelektrik enerjisinde de anahtar rol oynuyor.
Kaynak: BBC
__________________
Alplerdeki Buzullar Eriyor!
Bilim ve Teknoloji0 Mesaj
●17 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Teknoloji Forumları
- Bilim ve Teknoloji
- Alplerdeki Buzullar Eriyor!