NASA’nın Deep Impact aracının gecen yıl parcaladığı Tempel 1 adlı kuyrukluyıldızdan darbe esnasında 250 bin ton suyun uzaya sacıldığı belirlendi.Gecen yılın 4 Temmuz gunu, NASA’nın Deep Impact uzay aracı, 14 km capındaki Tempel 1 kuyrukluyıldızına bir darbe fuzesi gondererek parca koparmıştı. Normalde uzaydaki gama ışınlarını takip eden darbe gunu Swift Teleskobu merceğini Tempel 1’den kopan parcalara cevirmişti. Kuyrukluyıldızdan kopan parcalar farklı dalgaboylarında gozlemlendi.Swift Teleskobu, uzun suren gozlemlerden sonra sıradışı bir bulguya ulaştı. Tempel 1 kuyrukluyıldızı, darbeden 13 gun sonrasına kadar su sacıyordu. Gozlemi yapılan X ışınları, darbe sonucunda kuyrukluyıldızdan sacılan suların olcumune olanak veriyor. Tahminler Tempel 1’den 100 Olimpik yuzme havuzunu dolduracak kadar suyun boşaldığını gosteriyor.
KUYRUKLUYILDIZ VE GUNEŞ’TEN GELEN PARCACIKLAR
Gozlem, kuyrukluyıldızların Guneş’ten gelen parcacıklarla girdikleri etkileşimde, X-ışını urettikleri onermesine dayanıyor. Bu X-ışınları incelenerek kuyrukluyıldızın kimyasal yapısı hakkında bilgi elde edilebiliyor. X-ışını radyasyon, notr su molekulleri ile Guneş’ten kaynaklanan elektrikli yuklu parcacıkların arasındaki etkileşimden oluşuyor. Guneş’ten gelen parcacıklar, kuyrukluyıldızın parcalarına carpıyor ve parcacıklar arasında bir ‘yuk değişimi’ deniyor. Bu surecte Guneş’ten gelen iyonlar fotonları salarak X-ışını cıkarıyor. Salınan foton sayısı arttıkca, X-ışını da artıyor.
TEK BİLİNMEYENLİ DENKLEM
Dunya’dan 130 milyon kilometre uzaklıkta gercekleşen bu olay esnasında, acığa cıkan X ışınlarının miktarı, gerek kuyrukluyıldızdaki su miktarı, gerekse Guneş’ten gelen parcacıkların şiddetine bağlı olarak meydana geliyor. Swift Teleskobu, Guneş parcacıklarını ve X-ışını miktarını olcumledi. Geriye, bu denklemin tek bilinmeyeni olan kuyrukluyıldızdan sacılan su miktarının hesaplanması kaldı. Ve olcumlerden 250 bin ton sonucuna ulaşıldı.
__________________