Her insanoğlunun hayalini susleyen uzya cıkmak gercek mi oluyor? Bilimadamları, insanları uzaya cıkarmak icin asansor yapıyor.


BBC Focus dergisinde yayınlanan haberde, insanları uzaya goturmek icin en iddialı fikir nanoteknoloji alanındaki buyuk bir buluş sayesinde uzay asansoru oldu. Uzaya cıkabilmek icin 35 bin km uzunluğundaki kabloya ihtiyac varken, bu asansor, kilo başına sadece 660 poundluk kargoyu yorungeye fırlatıyor. Roketlerde ise bu rakam kilo başına 30 bin pound. Asansorun başarısı inşasında kullanılan super gucune, super hafif malzemelere bağlı olmasının yanında uzaya cıkmayı daha ekonomik bir hale getiriyor.
Cambridge Universitesi'nden araştırmacılar, kucuk hucrelerden oluşan karbon nanotubu geliştirdiler. Karbon dumanına benzeyen, nanotupler uzun, lifli, silindir biciminde, kablo gibi dolaşık bir yapıya sahip. Karbon şeritlerden oluşan bu malzemenin 1 gramı sağlamığından hicbir şey kaybetmeden 29 km. kadar uzayabiliyor. Fakat liflerin her birinin şu anki hallerinden yaklaşık 10 kat daha guclu olmaları gerekiyor.
__________________